957
Kunststof kozijnen kopen? Volg dit handige stappenplan
Gepubliceerd: 27-08-2021

Bij de aankoop van nieuwe kunststof kozijnen ga je niet over één nacht ijs. Het is een flinke investering, een goede voorbereiding is dus onmisbaar. Om je hierbij te helpen hebben we de belangrijkste stappen voor de aankoop op een rijtje gezet: van tips voor het selecteren van een leverancier tot de oplevering van de kozijnen.

Stap #1: stel een wensenlijst op

De eerste stap is het maken van een wensenlijst. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande punten:

  • Het doel van de nieuwe kozijnen. Wil je meer comfort, betere isolatie of duurzamer wonen? Of heb je specifieke wensen op esthetisch vlak zoals kleur en uitstraling? Er zijn diverse mogelijkheden zoals een verdiept of vlak profiel en een glad-, houtnerf- of zelfs steellook kozijn in tal van kleuren.
  • De keuze voor het type kozijn. Kies je bijvoorbeeld voor vastglas? Draaikiep? Of een ander type? Daarnaast kan je ook kiezen voor een kunststof schuifpui of kunststof deur.
  • Keuze voor het soort glas. Dit is vaak een afweging tussen het budget en de isolatiewaarden die je wilt behalen. De meest duurzame oplossing? Dat zijn kunststof kozijnen in combinatie met HR++-glas of triple-glas.
  • Wil je nog extra's zoals horren, ventilatieroosters, zonwering, of heb je speciale wensen voor hang- en sluitwerk?
  • Het budget wat je beschikbaar hebt voor de aanschaf van de kozijnen.

Heb je jouw wensenlijst opgesteld? Dan is het tijd voor stap 2.

Stap #2: zoektocht naar een leverancier

Er zijn veel bedrijven in de markt die kunststof kozijnen aanbieden. Maar hoe bepaal je nu of een leverancier een goede keuze is? Begin met online speurwerk, door bijvoorbeeld te kijken naar reviews en de informatie op de website van de leverancier. Een bezoek aan een showroom is daarnaast sterk aan te raden. Vraag tijdens dit bezoek de leverancier ook om garanties, services en certificeringen van product en montage. 

Stap #3: offerte, bevestiging & betaling

Heb je één of meerdere kunststof kozijnen leveranciers gevonden? Dan is het tijd om de offerte(s) aan te vragen. In een offerte moeten niet alleen de kosten van de kozijnen staan, maar ook de specifieke leverings- en garantievoorwaarden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan achteraf. Ga je akkoord met de offerte? Vraag dan altijd om een opdrachtbevestiging van de leverancier, met alle afspraken die gemaakt zijn inclusief de kozijntekeningen. Denk ook aan het opnemen van de tussentijdse wijzigingen of de mondelinge afspraken in de bevestiging. Nog een laatste tip voor deze stap: een aanbetaling is meestal 30% bij opdracht en 70% bij oplevering. Betaal dus zeker niet direct het hele bedrag. En alleen indien de aanbetaling verzekerd is.

Stap #4: de oplevering

We zijn alweer bij de laatste stap aangekomen: de daadwerkelijke oplevering van de kozijnen. Een gerenommeerde leverancier neemt altijd samen de oplevering door, om te kijken of alles conform afspraak is uitgevoerd. Vaak ontvang je ook een garantiecertificaat. En in sommige gevallen een opleverdossier met alle informatie over de kozijnen en haar onderdelen.

Kortom, bij de aankoop van kunststof kozijnen komt nog heel wat kijken.

We hopen dat deze tips je helpen!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide