951
Het onderhouden van je kozijnen

Kozijnen zijn er in verschillende materialen. We kennen de houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Kozijnen hebben onderhoud nodig zodat ze nog jaren mee kunnen gaan. Wat voor soort onderhoud er nodig is ligt aan het materiaal. Kunststof en aluminium kozijnen hebben over het algemeen maar weinig onderhoud nodig. Dit is vaak een reden ook waarom veel mensen voor kunststof of aluminium kiezen. Houten kozijnen daarentegen vergen wat meer onderhoud. Wij zetten een aantal tips op een rijtje voor het onderhoud van je kozijnen.

 

Wat voor soort kozijnen je ook hebt, ze zijn allemaal onder invloed van de soms barre weersomstandigheden. Zo nu en dan een sopje over de kozijnen is daarom geen overbodige luxe. Het zand wat achterblijft na een fikse storm kan tussen het hang en sluitwerk gaan zitten. Gebruik hiervoor een lekker warm sopje, meer niet! Een (agressief) reinigingsmiddel, zoals spiritus of chloor gebruiken wordt vaak afgeraden omdat dit lelijke verkleuringen kan geven op zowel hout, kunststof als aluminium. Een simpel emmertje warm water met een beetje sop zoals afwasmiddel maakt je kozijnen vaak weer blinkend schoon.

Voor het schoonmaken van je kozijnen is het gebruik van een schuurspons uit den boze! Je zou denken dat je er gemakkelijk het vuil mee verwijderd maar je krijgt er een heleboel kleine krassen voor terug. Gebruik gewoon een zachte doek of spons. Vaak is het handig om bij het ramen wassen, wat je toch wel een paar keer per jaar doet, gelijk de kozijnen mee te nemen.

Houten kozijnen hebben wat meer onderhoud nodig dan de aluminium of kunststof kozijnen. Elke 5 jaar zal je deze moeten (laten) schuren en schilderen. Heb je zacht houten kozijnen dan kan dit zelfs om de 2 a 3 jaar nodig zijn. Ook moet je houten kozijnen vaker controleren op beschadigingen en kieren. Deze moet je dan zo snel mogelijk repareren om te voorkomen dat er houtrot of lekkages ontstaan.

De kozijnen onderhouden op de begane grond is met een klein keukentrapje een fluitje van een cent maar wil je de kozijnen op de verdiepingen ook een flinke beurt geven dan kom je met je keukentrap niet echt ver. Een steiger huren is dan een veilig alternatief. Je staat hierop niet alleen stevig en hoeft niet om de paar centimeter je ladder te verhuizen, ook je emmertje sop kun je gemakkelijk naast je kwijt zodat alle kozijnen rondom de woning er binnen no time weer tip top uitzien.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners