551
Alles wat je wil weten over kunststof kozijnen!
Gepubliceerd: 12-04-2023

Kunststof kozijnen kwamen in de jaren ’70 voor het eerst op de markt. Het was een noviteit op de markt die vele voordelen kende, vooral qua onderhoud waren kunststof kozijnen een vooruitgang ten opzichte van houten kozijnen. Maar of het hart van de gemiddelde huizenbezitter mét oog voor stijl en detail er harder door ging kloppen? Dat was lang niet altijd het geval.

De afgelopen decennia is het aanbod op het gebied van kunststof kozijnen echter enorm verbeterd. Toch bleef de grote populariteit een beetje uit. Maar dat lijkt voor nu toch echt verleden tijd. Geholpen door de focus op duurzaamheid en innovatie is de vraag naar kunststof kozijnen ontzettend gestegen. Hoe je de beste kunststof kozijnen voor jouw situatie aanschaft? Wij zetten alles op een rij!

Waarom kunststof kozijnen? 4 redenen.

Op de redactie konden we maar één conclusie trekken, een kunststof kozijn is fijn. Niet meer alleen om de reden dat ze onderhoudsarm zijn, maar om veel meer redenen. Wij gaan hier in op de goede eigenschappen van de kozijnen.

  • In weer en wind

Hout is een natuurproduct, zeer mooi maar daardoor ook vatbaar voor de invloeden van buitenaf. Alleen de verandering in temperatuur en luchtvochtigheid zorgt er al voor dat houten kozijnen krimpen en uitzetten. Ook is hout vatbaar voor rotting en schimmels door zaken als vocht en vorst. Allemaal zaken waar kunststof kozijnen niet vatbaar voor zijn. Daardoor blijven deze kozijnen veel mooier, zijn ze meer isolerend en vragen ze weinig onderhoud. Iedere vijf jaar verven -zoals bij hout gebruikelijk is- is bij kunststof kozijnen dan ook zeker niet nodig. De levensduur bij kunststof kozijnen kan wel oplopen tot 50 jaar.

  • Duurzame keuze

Kunststof kozijnen zijn in vele opzichten een zeer duurzame keuze. Allereerst sluiten ze precies aan op het kozijn, waardoor de kans op tocht zeer klein is. Ook is het niet nodig om iedere vijf jaar verf te gebruiken waar ongetwijfeld schadelijke stoffen in zitten. Door de lange levensduur bespaar je op productie- en vervangingskosten. En het hout wat voor kozijnen gebruikt wordt is lang niet altijd van een verantwoorde bron afkomstig, iets wat nadelig kan zijn voor het klimaat en de biodiversiteit. 

En is het na vele jaren toch een keer tijd om de kunststof kozijnen te vervangen? Het kunststof van de kozijnen is eenvoudig te vervangen. Dat het een goede keuze is, erkende de overheid. Daarom is er de zogenaamde ISDE subsidie in het leven geroepen. Iets om zeker eens naar te kijken wanneer je overweegt voor kunststof kozijnen te gaan.

  • Veiligere keuze

Wat veel mensen niet weten is dat kunststof kozijnen ook veel veiliger zijn. Wij kwamen hier onlangs achter, maar het is voor dieven echt veel lastiger om kunststof kozijnen te forceren dan houten kozijnen. Dit komt doordat deze kozijnen zijn uitgevoerd met staal wat eigenlijk voor de stevigheid zorgt, maar als bijeffect ook de inbraakveiligheid ten goede komt. Vraag naar deze extra tool wanneer je besluit kunststof kozijnen te kopen.

  • Waardevermeerdering woning

Investeren in kunststof kozijnen is niet alleen fijn voor je eigen energierekening en vaste kosten aan je huis, ook voor toekomstige bewoners is het een leuke extra toevoeging aan de woning. Daarmee zorgt de investering in kunststof kozijnen er direct voor dat de prijs van je huis stijgt bij een eventuele verkoop. Dit is dus een echte investering die je later ten goede komt!

Welke kunststof kozijnen zijn het beste?

Met de opkomst van de kunststof kozijnen in de afgelopen jaren, zijn ook de verschillende mogelijkheden uitgebreid. Kunststof kozijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn een aantal aspecten waarvan het goed is om er vooraf op te letten. Wij zochten uit welke keuzes belangrijk zijn om te maken. Welke het beste is, is afhankelijk van jouw situatie en wensen.

Welk kozijn ga je vervangen?

Als we het over kozijnen hebben, bedoelen we natuurlijk vaak een raamkozijn. Toch zijn er allerlei verschillende soorten kozijnen. Dus de eerste keuze die je moet maken is; welk kozijn gaat het zijn? Denk aan een raamkozijn, dakkapel, deurkozijn of complete schuifpui. Alle opties zijn tegenwoordig mogelijk als kunststof variant. Denk ook aan de functies die een kozijn moet hebben, wil je dat het raam kan schuiven of kantelen? Dan vraagt dat vaak weer om een ander soort kozijn.

Welk profiel kunststof kozijn?

Kunststof kozijnen zijn er met verschillende zogenoemde profielen. Welk profiel je kiest hangt samen met je smaak en de stijl van de woning. Vaak houdt een architect bij het ontwerp van een woning hier ook al specifiek rekening mee. Het is ook aan te raden bij het profiel er voor te kiezen om het te combineren met een zogenaamde aanslag. Dit voorkomt dat invloeden van het weer snel zichtbaar worden.

Er zijn grofweg drie opties qua profiel;

1. Een vlak profiel

Dit geeft een woning een strakke en vlakke uitstraling. Het laat het kozijn wat kleiner ogen en is blokvormig.

2. Een verdiept/ Nederlands profiel

Deze optie wordt ook wel het Nederlandse kozijn genoemd. Het verdiepte profiel komt het meest in de buurt van het traditionele kozijn van hout. Dit is dan ook het kozijn wat we het meest terugzien in de authentieke Nederlandse bouwstijl. Het geeft een luxe uitstraling aan je huis.

3. HVL hout verbindings look 

Hierbij zijn de hoeken van het kozijn recht op elkaar verbonden. Deze kozijnen zijn hierdoor echt niet meer te onderscheiden van de kunststof varianten.

Welk glas moet je plaatsen in een kunststof kozijn?

Dan zijn er nog verschillende soorten glas wat er in het kunststof kozijn geplaatst kan worden. Uiteraard is er de keuze tussen helder, geslepen of mat glas. Maar belangrijker is om te kijken naar de isolatiewaarde van het glas. Ook hier kennen we weer drie opties.

1. HR + glas: Dit is dubbelglas met gas ertussen

2. HR ++ glas: Dit is dubbelglas met hoog isolerend argon gas

3. HR +++ glas: Dit zijn 3 glasplaten (triple) met hoog isolerend gas

Wanneer je verschil op je rekening terug wilt zien is de ++ optie aan te raden, maar met +++ zit je er helemaal warmpjes bij! Laat je door een expert hierover adviseren.

Welke kleuren kan een kunstof kozijn hebben?

Dan komt voor ons als stijlidioten natuurlijk het leukste gedeelte; de kleur. Het voordeel van een materiaal als kunststof is dat je het in iedere kleur kunt produceren die je maar wilt. Keuzestress ligt dus op de loer! De kleur die je kiest is daarmee helemaal aan jou. Het fijne is dat naast de kleur er in kunststof kozijnen van hoge kwaliteit ook andere eigenschappen verwerkt zitten zoals UV-bestendigheid, krasvastheid en de mogelijkheid om de kleur identiek aan die van hout te laten lijken. Bij deze laatste mogelijkheid kies je voor de eerder genoemde houtlook.

Kunststof kozijnen, het is een ware kunst

Kortom, zoals je uit bovenstaande kunt opmaken is het kiezen van de juiste kunstof kozijnen echt nog wel even een werkje. Iets wat je niet iedere dag doet, en waar je ook nogal wat kennis voor nodig hebt. Daarnaast gaat het over behoorlijk grote bedragen. Wij kunnen je daarom zeker aanraden deze investering te doen bij een bedrijf wat hier veel ervaring mee heeft en weet hoe je dit aanpakt. Kies voor een bedrijf van Hollandse bodem, zij weten tenslotte het beste wat gangbaar is in Nederlandse huizen. Want de stijl van kozijnen verschilt namelijk per land. 

Oftewel, nieuwe kunststof kozijnen; het doet soms nogal wat (kunst)stof opwaaien maar is de investering meer dan waard!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide