138
Weekendmiddagen: prime time voor inbrekers
Gepubliceerd: 20-06-2024 Laatste update: 24-06-2024

Terwijl wij genieten van zon, zee en strand, zien inbrekers hun kans schoon. Jaarlijks gaat ongeveer driekwart van de Nederlanders tijdens de zomermaanden op vakantie, en de maanden juli en augustus zijn dan ook populair bij inbrekers. Onderzoek door Ring, een thuisbeveiligingsbedrijf, wijst uit dat de meeste inbraken worden gepleegd door je buren en dat zaterdag- en zondagmiddagen de ‘happy hours’ zijn voor inbrekers.

Zomer: hoogseizoen voor inbraken

Niet iedereen geniet van een rustige zomervakantie. In juli en augustus worden gemiddeld 19% meer inbraken gepleegd dan in juni. Dit is niet verwonderlijk, gezien het feit dat één op de drie Nederlanders zich zorgen maakt over een mogelijke inbraak tijdens de vakantie. Sommige mensen nemen zelfs waardevolle spullen mee op vakantie om diefstal te voorkomen.

Prime time voor inbrekers

Of je nu thuis blijft of op reis gaat, het is goed om te weten wanneer het risico op een inbraak het grootst is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vinden de meeste inbraken niet plaats in het holst van de nacht, maar juist op klaarlichte dag. Slechts 13% van de woninginbraken gebeurt ‘s nachts, terwijl ruim 60% in de middag- en avonduren plaatsvindt. Vooral in het weekend slaan inbrekers vaak toe, wat zaterdag- en zondagmiddagen tot hun favoriete momenten maakt.

Je buren als inbrekers

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers: mensen die zonder veel voorbereiding toeslaan als ze een kans zien. Deze gelegenheidsinbrekers maken zo’n 80% tot 90% van de inbrekers uit. Wat misschien schokkend is, is dat inbrekers vaak dicht bij huis blijven. Gemiddeld leggen ze slechts zo’n 800 meter af van hun eigen woonadres naar het huis waar ze inbreken. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat tweederde van de Nederlanders zich veiliger voelt als hun buren een oogje in het zeil houden tijdens hun afwezigheid.

Veilige en minder veilige gemeenten

Inbraken komen voor in allerlei buurten, maar vooral kansarme wijken zijn vaak hotspots. Dit komt mogelijk doordat veel inbrekers zelf uit deze wijken komen en omdat de beveiliging van woningen daar niet altijd optimaal is. Toch wordt er het vaakst ingebroken in rijke gemeenten zoals Zeist, Laren en Baarn. Wil je de kans op een inbraak echt minimaliseren, dan kun je het beste verhuizen naar Harlingen of Dinkelland, waar slechts 0,5 inbraken per 1.000 inwoners plaatsvinden.

Technologische beveiliging

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het CCV adviseren het gebruik van camera’s om inbrekers af te schrikken. Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat bijna tweederde van de Nederlanders verwacht dat een slimme deurbel helpt om diefstal te voorkomen. Van de mensen die een slimme deurbel bezitten, heeft 26% zelfs al eens opnames gemaakt van een inbraak of diefstal.

Zomer zonder zorgen: vijf top tips

Maak je je zorgen over een mogelijke inbraak tijdens je vakantie? Volg deze vijf tips om met een gerust hart op reis te gaan:

  1. Investeer in goed hang- en sluitwerk: Zorg voor kwalitatieve sloten en een anti-inbraakstrip. Controleer of jouw anti-inbraakproducten het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben.
  2. Hou waardevolle spullen uit het zicht: Elektronica zoals laptops en smartphones zijn populair onder inbrekers. Neem ze mee op reis of zorg dat ze niet zichtbaar zijn.
  3. Gebruik een slimme verlichting: Zorg ervoor dat er af en toe een lichtje brandt in huis als je weg bent, bijvoorbeeld met een op afstand bestuurbare lamp.
  4. Installeer een slimme deurbel: Hiermee kun je zelfs vanaf een tropisch strand een oogje in het zeil houden.
  5. Vraag buren om hulp: Laat je buren de post van de deurmat halen en af en toe hun auto op jouw oprit zetten. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.

Ondanks de verhoogde inbraakkans in de zomer, is ons land relatief veilig. Slechts 5% van de Nederlanders heeft in de afgelopen tien jaar te maken gehad met een woninginbraak. Met de juiste maatregelen kun je dus met een gerust hart van je vakantie genieten!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide