Er zijn maar genoeg redenen om een verbouwing in te plannen. Het verhogen van de waarde van de woning, het vergroten van het leefoppervlak of simpelweg zorgen voor meer wooncomfort. Maar een verbouwing is vaak niet goedkoop. Hoe kun je nu op de makkelijkste (en meest snelle) manieren geld besparen zodat je snel een potje hebt om die verbouwing te starten? We geven je een aantal handige tips.

 

1. Check of je boven de vrijstelling vermogensbelasting uitkomt

In 2020 bedraagt de vrijstelling vermogensbelasting 30.856 per persoon: voor fiscale partners geldt een gezamenlijke heffingsvrije grens van 61.692 euro. Mocht je eigen vermogen in box 3 lager zijn dan dit bedrag, dan hoef je hier geen vermogensrendementsheffing over te betalen.

2. Koop aanbiedingen groot in

Kom je ergens een interessante aanbieding tegen (denk bijvoorbeeld aan wc-papier, shampoo, rijst en andere producten die langer houdbaar zijn)? Koop deze dan zo groot mogelijk in. Zo koop je een aantal maanden tot jaren aan producten voor een lager bedrag; en die investering betaalt zich op de lange termijn gegarandeerd af. Zorg natuurlijk wel voor een goede opslagruimte (de kelder, een lege kledingkast) waar je deze items in kunt bewaren.

3. Zeg abonnementen op

Je abonnement opzeggen is tegenwoordig niet alleen ontzettend makkelijk, maar kan je ook een flinke besparing opleveren. Grote kans dat jij net als vele anderen nog steeds vast zit aan een abonnement op een tijdschrift dat je niet meer leest, of een abonnement bij een sportschool die je eens in de maand bezoekt. Loop al je contracten en abonnementen even goed na, en kijk welke er opgezegd kunnen worden om direct geld te besparen.

4. Ga geen roodstand aan

Hoewel het erg aantrekkelijk kan zijn om tijdelijk even rood te mogen staan op je bank, levert dit je op de lange termijn alleen maar meer kosten op: de rentepercentages zijn namelijk hoog. Daarnaast is het starten met investeringen zoals een verbouwing natuurlijk niet fijn wanneer je weet dat je eigenlijk nog schulden hebt.

5. Verlaag je energiekosten

Naast het checken van je contract zijn er allerlei manieren om de energiekosten te verlagen en direct geld te besparen. Vervang alle lampen bijvoorbeeld door de duurzame LED lampen, laat apparaten niet langer op standby staan, installeer bewegingsmonitors of overweeg zelfs de installatie van zonnepanelen.

6. Check of je in aanmerking komt voor toeslagen

Duurzame verbouwingen zouden zomaar eens in aanmerking kunnen komen voor bepaalde toeslagen vanuit de overheid. De installatie van zonnepanelen om niet alleen je energiekosten te verlagen, maar ook duurzame energie te gebruiken bijvoorbeeld. Kijk eens op de website van de overheid om te kijken of jouw verbouwingsplannen misschien binnen de subsidies vallen.

Ook leuk om te lezen