1263
Help ik ga verbouwen!
Gepubliceerd: 06-04-2022 Laatste update: 26-07-2022

Als woonplatform schrijven wij natuurlijk graag over prachtige interieurs en fantastisch wonen. Maar om tot een mooi en stylish huis te komen is soms wel eerst een ingrijpende verbouwing nodig. De één geniet hiervan, de ander vindt het vreselijk. Feit is wel dat er altijd héél veel geregeld moet worden. Van het ontwerp tot het vinden van een aannemer, het kost allemaal veel tijd. Een aantal tips van ons op een rijtje die je graag vooraf weet én regelt.

Begin bij het begin

Bij een verbouwing aan je huis heb je in veel gevallen een vergunning nodig! Vergeet dit nooit. Je zult niet de eerste zijn die voortvarend aan de slag gaat en vervolgens blijkt dat er geen toestemming van de gemeente komt. Al je werk voor niks en erger nog; Je moet het herstellen in de oude staat. Zelfs bij het plaatsen van een dakraam kan een vergunning al nodig zijn. Check dit áltijd vooraf bij de gemeente.

Check de expert

Heeft de gemeente groen licht gegeven voor je plannen? Dan is het raadzaam om vervolgens specialisten in te schakelen. Sommige dingen kun je natuurlijk zelf, maar bij veel verbouwingen gaat ook de constructie van je huis veranderen. Experts als architecten, aannemers en bouwkundig specialisten kunnen je adviseren hierover.

inspiratiebrochures1.png

Onderschat dit niet, want per ongeluk een draagmuur afbreken kan grote gevolgen hebben voor je héle huis. Soms moet je deze stap ook omwisselen met de vorige, die met de gemeente. Sommige gemeentes stellen als voorwaarde dat er een advies van een expert is om er zeker van te zijn dat het een goed en betrouwbaar verbouwplan is.

Voor niks gaat de zon op

Eén les die wij inmiddels wel geleerd hebben; Verbouwen valt bijna altijd duurder uit dan begroot. Het is daarom ook goed om je financiën goed op orde te hebben voordat je begint. Halverwege de verbouwing moeten stoppen wegens een lege spaarpot wil je niet. Maak een realistische begroting en vraag ook hier de (financieel) experts naar een kostenraming.

Kom je nog wel wat geld te kort? Misschien is een tweede hypotheek een optie of zijn er andere alternatieven te verzinnen. Altijd fijn om vooraf in plaats van tijdens het verbouwen over na te denken

Regel de troep

Nog een onpopulair onderwerp om vooraf over na te denken is het regelen van het opruimen van de troep. Daarmee bedoelen wij de afvoer van afval. Tegenwoordig zijn hier super fijne oplossingen voor. Je kunt namelijk gewoon eenvoudig een container huren.

Ook wanneer je als particulier gaat verbouwen wordt het steeds gangbaarder om een bouwafval container te plaatsen. Je kunt namelijk per m3 een container huren, ideaal voor iedere verbouwing; Van klein tot groot.

Wist je dat het ook mogelijk is om per afvalsoort een container te huren? Zo kun je afval gescheiden inleveren, dus zo ben je nog duurzaam bezig! Mocht je toch kiezen voor een bouwafval container, dan ligt dit qua kosten iets hoger omdat de afvalverwerker jouw afval dan scheidt. Zo zorgen zij ervoor dat de inhoud van je container waar mogelijk nog een tweede leven krijgt!

Een goed begin

Verbouwen, niemand zei dat het altijd leuk ging worden maar het resultaat; Daar doe je het voor! Als je bovenstaande zaken geregeld hebt, heb je in ieder geval je huiswerk alvast goed gedaan. En een goed begin.. Juist, dat is al het halve werk!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide