923
Waarom het verstandig is een overlijdensrisicoverzekering te verpanden
Gepubliceerd: 29-07-2022

Iedere Nederlander die voor januari 2018 een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsloot, was verplicht om hierbij een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig is dit niet meer verplicht. Toch zijn er genoeg mensen die nog steeds een ORV afsluiten bij hun hypotheek.

Wil je gelijktijdig met jouw hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan kun je ervoor kiezen om hem te verpanden. Wanneer je hiervoor kiest, ontvangt de hypotheekverstrekker de uitkering van jouw ORV als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Twijfel je of dit een goede keuze is? In deze tekst vertellen wij jou waarom het verstandig is om een ORV te verpanden.

Maandlasten dalen

Hierboven vertelden we al kort dat de hypotheekverstrekker de uitkering van een ORV krijgt als je ervoor kiest om deze te verpanden. Sommige mensen zien dit als nadeel, maar er zitten zeker ook voordelen aan. Eén van de grootste voordelen is dat de maandlasten van jouw nabestaanden dalen als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt en de overlijdensrisicoverzekering verpandt hebt. De uitkering wordt dan namelijk gebruikt om (een deel van) de hypotheek af te lossen, waardoor nabestaanden iedere maand (aanzienlijk) minder af hoeven te lossen. Misschien kan het bedrag dat open staat wel in één keer afgelost worden met de uitkering van jouw overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor valt er een last van de schouders van jouw nabestaanden.

inspiratiebrochures1.png

Nabestaanden kunnen ook geld ontvangen

Als je jouw overlijdensrisicoverzekering verpand hebt, krijgt de hypotheekverstrekker de uitkering als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Maar hoe zit het als de uitkering hoger is dan het bedrag dat nog afgelost moet worden? Wanneer er na het aflossen van de hypotheek nog geld over is, keert een verzekeraar dit uit aan jouw nabestaanden. Zij kunnen dit voor verschillende doeleinden gebruiken. Het geld kan bijvoorbeeld besteed worden aan kinderopvang. De kostwinner kan dan meer gaan werken, waardoor er meer geld binnenkomt. Daarnaast zien we vaak dat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering gebruikt wordt om de studiekosten van kinderen te betalen.

>Overweeg een betalingsopdracht

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kun je ook voor een betalingsopdracht kiezen in plaats van het verpanden van de verzekering. Hierin staat dat de uitkering van een ORV naar de eerste begunstigde gaat in plaats van naar de pandhouder. Een verzekeraar maakt het bedrag van de verpanding dan over naar de pandhouder uit naam van de begunstigde. Waarom je voor een betalingsopdracht zou kiezen? Omdat dit gunstiger is voor de erfbelasting.

Overlijdensrisicoverzekering vs. levensverzekering

Veel mensen weten het verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering niet. Omdat een ORV betrekking heeft op iemands leven, is het een levensverzekering. Je moet alleen weten dat een overlijdensrisicoverzekering niet de enige levensverzekering is die je af kunt sluiten. Er zijn namelijk ook nog andere verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Het bekendste voorbeeld hiervan is een uitvaartverzekering. Wanneer je deze verzekering hebt afgesloten, keert een verzekeraar na overlijden het verzekerde bedrag of de verzekerde producten uit aan de nabestaanden. Levensverzekeringen is dus alleen een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen en geen verzekering die je zelf af kunt sluiten.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide