1841
Waarom een woonverzekering?

Een woonverzekering is niet bij wet verplicht. Toch heeft bijna elke huiseigenaar een opstal-, aansprakelijkheid-, en/of inboedelverzekering; en met goede reden! Je woning kan namelijk op verschillende manieren een risico lopen – van overstroming tot brand en van inbraak tot glasschade. Met een goede verzekering kom je niet voor onverwachte, grote uitgaven te staan in tijden van tegenslag. In dit artikel zetten we de drie belangrijkste woonverzekeringen op een rij!

Opstalverzekering

Wat is het?
Een opstalverzekering dekt schade aan de woning en onroerende zaken die bij het huis horen. Deze schade kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door brand, overstromingen, overige wateroverlast, blikseminslag, etc. Met opstal wordt het huis zelf bedoeld, maar ook alles wat je ‘zonder slopen’ niet uit het huis kunt halen (gelijmde vloeren, inbouwapparatuur, schutting). 
Keuzemogelijkheden
Wat je precies verzekert is afhankelijk van de verzekeraar en welk pakket of welke modules je kiest. Op Allsecur.nl kun je bijvoorbeeld een opstalverzekering kiezen die ook schade vergoed als de brand of wateroverlast je eigen schuld is. Ook kun je kijken naar modules voor glasschade. 
Let op:
Hoewel ook een opstalverzekering niet wettelijk verplicht is, wordt het meestal wel als voorwaarde opgenomen door een hypotheekverstrekker. Koop je een huis, dan moet je dus vrijwel altijd een opstalverzekering nemen!

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is het?
Met de aansprakelijkheidsverzekering zijn de kosten gedekt die het gevolg zijn van schade aan de spullen of de gezondheid van een ander. Denk aan een aanrijding of een hondenbeet. Dit is echter ook een belangrijke verzekering voor woningeigenaren- en huurders, want wat als jouw mooie boom recht in de ramen van de buren waait? 
Keuzemogelijkheden
Bij een aansprakelijkheidsverzekering kun je kiezen tot welk bedrag je de schade wil laten dekken. Dit kan gaan om honderdduizend euro, maar ook om twee miljoen! De kosten van schade aan de eigendommen of gezondheid van een ander kunnen hoog oplopen, dus wees hier vooral niet te zuinig in. 

Inboedelverzekering

Wat is het?
Wanneer je door een brand of een inbraak een groot deel van de spullen in huis verliest, zul je eeuwig dankbaar zijn voor je inboedelverzekering. Maar ook schade aan spullen, bijvoorbeeld door een overstroming of vandalisme, dekt een inboedelverzekering. Onder inboedel vallen ‘losse’ bezittingen, zoals je muziekinstallatie en telefoon, maar ook sieraden of een elektrische gitaar.


Keuzemogelijkheden
Je kunt zelf bepalen hoe uitgebreid je de inboedelverzekering wil. Ook hier weer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een variant waarbij schade door eigen schuld vergoed wordt. En wil jij graag schade aan de leidingen door vorst verzekeren, of schade aan een koelkast na een stroomuitval van meer dan zes uur? Geen probleem, er is van alles mogelijk!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners