231
Uit deze verzekeringen bestaat een woonverzekering

Weet jij zeker of je meubilair, je elektronica en bijvoorbeeld je vloer goed gedekt zijn in het geval van schade? Het loont om je woonverzekering nog eens na te kijken, om te voorkomen dat je bij een brand of inbraak te maken krijgt met hoge kosten.

Overigens is het nalopen van de polisvoorwaarden niet alleen interessant om de dekking ervan te beoordelen; het vergelijken van verschillende woonverzekeringen toont je mogelijk dat er inmiddels goedkopere alternatieven zijn. 

Woonverzekeringen worden vaak opgebouwd uit verschillende losse verzekeringen, namelijk: een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. In dit artikel lees je meer over hetgeen deze verzekeringen dekken. 

Opstalverzekering vaak verplicht bij afsluiten hypotheek

Wanneer je voor de aankoop van je woning een hypotheek afgesloten hebt, ben je vaak verplicht direct een opstalverzekering te regelen. Niet voor niets; de bank wil het risico niet lopen, dat deze na een brand of overstroming geen onderpand meer heeft voor de hypotheek. Een opstalverzekering dekt alle vaste componenten van een woning. Je kunt denken aan de deuren, het dak, de wanden en in sommige gevallen ook de vloer. Interessant in de huidige tijd: ook zonnepanelen en bijvoorbeeld een laadpaal vallen onder de opstalverzekering. Een opstalverzekering dekt naast de woning in veel gevallen ook de losstaande fietsenschuur in de tuin, of bijvoorbeeld een garage naast je huis. 

Losse bezittingen gedekt via de inboedelverzekering 
Alles wat los zit, zoals het meubilair, je elektronica en bijvoorbeeld de fiets in de schuur, wordt gedekt door de inboedelverzekering. Let er hierbij goed op, dat het per verzekeraar verschilt tot welk bedrag elektronica gedekt wordt. In sommige gevallen heb je een aanvullende verzekering nodig voor je laptops, televisies en tablets. Je wilt voorkomen dat je deze apparatuur grotendeels zelf moet vergoeden na een inbraak in je woning. Dit geldt ook voor eventuele kunstobjecten in huis; denk aan schilderijen aan de wand of een beeld in de tuin. De hoge waarde daarvan kan het wenselijk maken een aanvullende verzekering af te sluiten. 

Aansprakelijkheidsverzekering bij schade aan andermans spullen 
Heb jij of bijvoorbeeld een van je kinderen schade veroorzaakt aan de bezittingen van anderen? In dit geval kun je de schade laten vergoeden via de aansprakelijkheidsverzekering, welke onderdeel uitmaakt van je woonverzekering. Dit is logischerwijs alleen mogelijk, wanneer de schade niet met opzet is aangericht. Wist je dat in sommige gevallen ook de schade veroorzaakt door je huisdier vergoed wordt vanuit een aansprakelijkheidsverzekering? 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners