2421
Gemiddelde energiekosten per gezin
Gepubliceerd: 18-08-2015 Laatste update: 30-04-2017

Ieder huishouden heeft energie nodig. Om het huis warm te houden en te verlichten, te kunnen koken, douchen en ga zo maar door. Nederland kent 7,5 miljoen huishoudens, dat zijn dus heel wat gezinnen die van energie gebruik maken. De grootste energieverbruiker in huis is de combiketel. Deze zorgt ervoor dat de verwarming werkt en dat er warm water uit de kraan stroomt. Daarna volgen voorzieningen als verlichting, de tv en de koelkast.

Aangezien niet ieder gezin en huis er hetzelfde uitzien, verschillen het energieverbruik en de kosten die daaraan verbonden zijn. Maar wat zijn de gemiddelde energiekosten en het verbruik per gezin?

Energie
Energie is op te delen in stroom (elektriciteit) en gas. Hoeveel energie er per gezin wordt verbruikt hangt samen met meerdere factoren. Wat voor type woning heeft het gezin en uit hoeveel personen bestaat het gezin?

Stroomverbruik
De meeste apparaten in huis werken op stroom, ofwel elektriciteit. Denk aan apparaten als de tv, koelkast en de wasmachine. Hoeveel stroom er wordt verbruikt heeft vooral te maken met het aantal personen in een huishouden. Wanneer er vijf personen in huis wonen is het waarschijnlijk dat bijvoorbeeld de wasmachine vaker zal draaien dan in een huishouden van twee personen. Gemiddeld gebruikt een huishouden 3.340 – 4.000 kWh per jaar. Aan ieder verbruik zijn andere kosten verbonden.

Gasverbruik
Gas wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Daarnaast zorgt gas er voor dat er warm water uit de kraan komt. Ook wordt er in veel huishoudens op een gasfornuis gekookt. Kook je op elektrisch, keramisch of op inductie dan gaat dit via het elektriciteitsnet en valt koken onder het stroomverbruik. Het gasverbruik van een gezin is vooral afhankelijk van het type woning waarin het gezin woont. Met name het verwarmen van de woning heeft hier invloed op. Gemiddeld verbruikt een huishouden 1.440 – 2.000 m3 per jaar. Aan ieder verbruik zijn andere kosten verbonden.

In deze tabellen over het gemiddeld stroom- en gasverbruik per jaar vind je het verbruik en de maandelijkse kosten van energie.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide