3000
Wat is het energielabel van jouw woning?
Gepubliceerd: 07-01-2021 Laatste update: 21-08-2022

Ben jij van plan je woning te verkopen of verhuren? Dan moet je een definitief energielabel kunnen meeleveren. Maar een energielabel aanvragen is óók handig als je zelf nog in de woning wil blijven. Zo zie je hoe het ervoor staat en wat je nog kunt doen om je huis energiezuiniger te maken.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen van de Rijksoverheid, gebaseerd op de gegevens uit het Kadaster en vergelijkingen met andere woningen. Daarmee is het voorlopige energielabel slechts een schatting; een definitief energielabel vertelt je hoe het er wérkelijk voor staat met je woning. Misschien heb je inmiddels de spouwmuren laten isoleren en heeft jouw huis speciaal HR++ glas. Dan is jouw definitieve energielabel een stuk beter dan het voorlopige!

Energiezuinige woning

Woningen kunnen een energielabel krijgen in categorie A t/m G, waarbij een huis met een A-label het meest energiezuinig is. En een energiezuinige woning betekent dat je een lagere energierekening hebt, maar ook minder CO2 uitstoot én meer wooncomfort. Je zit immers niet snel op de tocht en hebt een heerlijk stabiel klimaat in huis.

inspiratiebrochures1.png

Een energielabel aanvragen kan een handige manier zijn om je huis energiezuiniger te maken: je krijgt er namelijk tips bij hoe je jouw specifieke woning hierop kunt aanpassen! Zo krijg je ook een duidelijk idee van het effect van de energiebesparende maatregelen op jouw energierekening en wooncomfort.

Je huis verkopen of verhuren

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht een uitgebreid, definitief energielabel te leveren bij het verkopen of verhuren van een woning. Daarvoor is het – in tegenstelling tot in 2020- nodig dat een erkend deskundige langskomt om je woning te keuren. Deze kijkt met een getraind oog naar alles wat met energie te maken heeft; zoals de aanwezigheid van dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen, een hybride waterpomp of een HR- verwarmingsketel. Heb je een A- of B- energielabel? Dan kan dit een heel gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van je woning!

Een energielabel aanvragen

Denk jij erover om je woning te verkopen, te verbeteren, of energie te besparen? Een energielabel aanvragen is heel eenvoudig! Meld je online aan en plan zelf een handige datum en tijd in voor de inspectie. Meestal heb je de volgende werkdag het energielabel online beschikbaar. Zodat je huis meteen in de verkoop kan! Of gebruik de praktische tips om je woning energiezuiniger te maken en te genieten van een lagere energierekening, minder CO2 uitstoot en meer wooncomfort.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide