723
Waterpomp kopen: voorkom deze fouten

Ben je van plan om een warmtepomp te kopen? Of je dit nu met eigen middelen financiert of een lening voor een warmtepomp afsluit: het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. In dit artikel hebben we een aantal veelgemaakte fouten bij een warmtepomp voor je op een rijtje gezet, zodat jij ze in ieder geval niet maakt. Lees je mee?

Wat kun je met een warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een energiezuinige manier water of lucht verwarmen. Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast. Ze onttrekken warmte uit een bron, het grondwater, de lucht of de bodem, en gebruiken dit om het water van jouw verwarming, jacuzzi of vloerverwarming op te warmen. Het hoeft buiten niet warm te zijn, en zelfs in de winter werken sommige warmtepompen erg effectief. Door gebruik te maken van een warmtepomp, kan er dan ook heel wat worden bespaard op de energiefactuur.

Investeer in een goede warmtepomp

Een veelgemaakte fout is proberen geld te besparen op de initiële kosten. Er zijn verschillende warmtepompen en de ene is efficiënter dan de ander. De goedkoopste warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht om het water op te warmen. Omdat de temperatuur van de lucht niet constant is, zul je al snel merken dat je in de winter toch minder rendement zal hebben en gebruik moet maken van een back-up. Een tussenoplossing kan de hybride warmtepomp zijn. Net als bij een hybride auto, kun je overschakelen als je niet genoeg brandstof meer hebt.

De duurdere opties zijn warmtepompen die warmte uit de bodem of uit het grondwater halen. De reden is dat er geboord moet worden in de grond wat best veel kosten met zich meebrengt. Omdat het grondwater een constante temperatuur heeft, zal je met deze pomp altijd voldoende warm water kunnen generen.

Een hr-ketel is niet per se goedkoper

Vaak denkt men dat een hr-ketel goedkoper is, en daarom ook de beste optie is voor veel mensen. Toch is dit niet het geval. Uiteraard bespaar je met een hr-ketel meer dan een cv-ketel, maar een warmtepomp is vier keer zuiniger! Gemiddeld betaal je voor een warmtepomp €4.000, wat bijna even duur is als een hr-ketel.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners