773
Kiezen voor duurzame(re) energie

Dat menselijk handelen een negatieve invloed heeft op het klimaat, daar zijn de meeste wetenschappers het al wel over eens. Gelukkig proberen wel steeds meer mensen hun steentje bij te dragen in het tegengaan van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door hun energieverbruik te verlagen, en te kiezen voor duurzamere opties. Zie jij nu ook gelijk een (onverwarmd) hutje op de hei voor je, zonder elektriciteit? Daar hoef je niet bang voor te zijn. Ook zonder comfort in te leveren kun je duurzamer leven. Hoe? Door goed te letten op welke energieleverancier je kiest, en welke duurzame(re) opties zij bieden.

CO2-gecompenseerd gas

Bij Oxxio bijvoorbeeld kun je kiezen voor CO2-gecompenseerd gas. Wat dit inhoudt? De schadelijke uitstoot van CO2 van je gasverbruik wordt gecompenseerd door het beschermen en aanplanten van planten en bomen in Peru. Het Amazonewoud hier wordt gezien als ‘de longen van de aarde’. Tijdens hun groei nemen de planten en bomen CO2 op uit de lucht en produceren ze zuurstof. Het effect van je gasverbruik wordt geneutraliseerd als het ware. Door projecten voor bosbehoud te steunen draag je bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

In Nederland is als doel gesteld in 2030 bijna de helft minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Een van de maatregelen om dit te bereiken, is het gasloos maken van woningen. In 2030 zullen anderhalf miljoen woningen gasloos moeten zijn, en in 2050 zelfs alle woningen. Dit lijkt nog ver weg in de toekomst te liggen. Veel bedrijven, woningcorporaties en woningeigenaren zijn zich er  echter wel van bewust dat je bij investeringen in onroerend goed naar de lange termijn kijkt. Er is dus al veel aandacht voor alternatieve manieren om woningen te verwarmen. Zijn opties zoals aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp (nog) niet te realiseren of onbetaalbaar? Kies dan in ieder geval voor CO2-gecompenseerd gas.

Duurzame elektriciteit, zelf opgewekt of van je energieleverancier

Het meest duurzaam is energie die je zelf hebt opgewekt. Het is dan ook positief dat intussen al meer dan een miljoen woningen zonnepanelen hebben. Geen mogelijkheid hiervoor? Kies dan in ieder geval voor 100 procent duurzame elektriciteit. Dit is niet opgewekt in een kolen- of gascentrale, maar windenergie uit Europa of zelfs Nederland.

Beginnen met energie besparen

Hoewel het zeker goed is om te kiezen voor duurzame stroom en CO2-gecompenseerd gas, is het ook belangrijk om te kijken hoe je energie kunt besparen. De beste energie? Dat is immers energie die je niet verbruikt. Bij het verwarmen van je woning kan het een hoop schelen ervoor te zorgen dat de gevels, het dak en de vloer goed geïsoleerd zijn. Verder hoef je ook minder energie af te nemen bij je energieleverancier wanneer ramen en deuren voorzien zijn vanisolerend HR++-glas. Je stroomverbruik kan daarnaast mogelijk verminderen door te kiezen voor energiezuinigere apparatuur en LED-verlichting, en sluipverbruik te voorkomen.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners