270
Isolatie van platte daken met steenwol

Woningen en bedrijfspanden met platte daken zijn er nog in grote hoeveelheden in Nederland, zowel particulier als zakelijk. Dit omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van andere soorten daken. Denk hierbij aan de mogelijkheid om er eenvoudiger zonnepanelen, een airco-unit, warmtepomp of boiler op te plaatsen.

Platte daken zijn ook goedkoper om te bouwen en energiezuiniger. Dit betekent dat ze de kosten voor verwarming en koeling aanzienlijk kunnen verlagen. Daarnaast zijn platte daken bestand tegen harde wind. Veel mensen denken dat het enige type isolatie voor een plat dak een enkele laag hardschuimplaat is. Er zijn echter verschillende opties beschikbaar waarbij steenwol isolatie een veel gebruikte optie is. In het artikel wordt uitgebreid uitgelegd wat de voordelen zijn van steenwol isolatie voor isolatie van platte daken en waarom dit een optie is voor dit type dak.

Steenwol Isolatie

Het eerste dat je moet weten over steenwol isolatie is dat het een zeer veelzijdig product is. Indien je steenwol isolatie kopen gaat, kun je het gebruiken voor het isoleren van leidingen, maar ook voor muren en plafonds. Het kan ook worden gebruikt om dakisolatie op een plat dak te realiseren. Hierbij enkele redenen waarom voor deze isolatiesoort te kiezen indien je een plat dak gaat isoleren:

hendersmagazinebanner.png

- Het is heel eenvoudig te installeren en kan op elke maat of vorm worden gesneden.

- Het is gemaakt van natuurlijke materialen en bevat dus geen schadelijke chemicaliën of dampen.

- Het biedt thermische bescherming en geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen met kinderen of huisdieren.

- Het heeft een hoge R-waarde, wat betekent dat het je huis warm houdt in de winter en koel in de zomer.

Steenwol Isolatieplaten

Steenwol isolatieplaten zijn populair voor platte daken omdat het goedkoop is en lang meegaat. Steenwol isolatie is in gebruik sinds de jaren 1930 en heeft een levensduur die varieert van 50-70 jaar. Het is verkrijgbaar in diverse diktes en persingen. Hoe dikker de plaat, des te hoger is de isolatiewaarde. Ook de persing heeft invloed op het isolerende vermogen van de steenwolplaat. Zo isoleert een steenwol plaat 035 beter dan de 037 steenwol platen, en is de 037 weer beter dan de 039. Deze cijfers staan gelijk aan de lambda waarde. Dus een steenwol isolatieplaat 035 heeft een lambda waarde van 0,035. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de Rd-waarde en hoe beter de isolatieplaat dus isoleert.

Kosten Steenwol Isolatie

De isolatiesoort steenwol is in vergelijking met glas een duurdere variant, maar het scheelt niet veel qua prijs. Indien je het naast isolatiematerialen zoals EPS, XPS of PIR platen legt, dan is steenwol een goedkoper alternatief, maar zeker geen slechte keuze. Indien je steenwol isolatie kopen gaat en zelf plaatsen gaat of laat doen om de woning te isoleren. Dan zijn de kosten grotendeels afhankelijk van de grootte en welk deel van de woning je wilt gaan isoleren, evenals het soort steenwol isolatie welke je verkiest. De kosten per vierkante meter isolatie zijn ook afhankelijk van de dikte, lambda waarde en het type steenwol (platen of rollen) je selecteert.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners