466
Is een zonneboiler een slimme investering?
Gepubliceerd: 10-08-2023

Wil je op een duurzame manier je sanitair water en eventueel ook je cv-water opwarmen? Dan is een zonneboiler de installatie die je zoekt. In dit artikel bespreken we hoe een zonneboiler nu precies werkt. Ontdek ook welke soorten zonneboilers er bestaan en wat de voordelen zijn van deze investering. 

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit 3 belangrijke onderdelen: zonnecollectoren, een voorraadvat en de naverwarming. Deze verwarmen je sanitair water met behulp van zonne-energie. Hoe werkt het precies?

  • De zonnecollectoren bevatten buizen met een speciale vloeistof. Dankzij de zon warmt deze vloeistof op.
  • Die warme vloeistof vertrekt naar je voorraadvat om je water op te warmen. Om warmteverlies te beperken, staat je voorraadvat het best zo dicht mogelijk bij de collectoren. 
  • Is er toch te weinig zon om je water te verwarmen? Dan springt de naverwarming bij. In de meeste gevallen is dit de cv-ketel. 

Waarom investeren in een zonneboiler?

Denk je eraan om een zonneboiler te kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de voordelen. We zetten hieronder de 4 voornaamste troeven op een rij:

VOORDEEL 1: hoog rendement 
Het omzetten van zonne-energie naar warmte voor water is tot 4 keer efficiënter dan zonne-energie transformeren tot stroom, zelfs op een kleinere oppervlakte. Met zonneboiler geniet je dus van een hoog rendement. Bepalende factoren hierbij zijn onder andere de oriëntatie van je collectoren, de isolatiewaarde van je woning,... 

VOORDEEL 2: weinig warmteverlies 
Alle geproduceerde warmte gaat naar het voorraadvat. Bij zonnepanelen wordt een overschot aan elektriciteit bv. teruggestuurd naar het net, bij een zonneboiler is dat niet het geval. Een installateur zorgt er ook voor dat er weinig tot geen warmte verloren gaat tussen de collectoren op je dak en het voorraadvat in je woning. 

VOORDEEL 3: minder energieverbruik 
Pas wanneer er echt te weinig zon is om het water in je voorraadvat te verwarmen, treedt het naverwarmingselement in werking. Dit komt voornamelijk in de winter voor. Doorgaans is de zonnewarmte voldoende voor 60 à 70% van de tijd. Aangezien er niet echt sprake is van warmteverlies, blijft het water langdurig warm en moet de cv-brander weinig extra ondersteunen.

VOORDEEL 4: duurzame keuze
Een zonneboiler gebruikt de kracht van de zon om je huishoudelijk water te verwarmen. Met uitzondering van de minimale tussenkomst van de naverwarming (cv-ketel) heb je dus een overwegend groene installatie in huis die amper fossiele brandstoffen nodig heeft. Daardoor daalt je CO2-uitstoot met zo’n 300 à 400 kg per jaar, wat ook een groot verschil maakt op je energierekening.

Hoeveel kost een zonneboiler? 

Hoeveel moet je nu investeren om te genieten van al de bovenstaande voordelen? De zonneboiler kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonneboiler, de inhoud van het voorraadvat en het aantal collectoren. Daarnaast spelen ook de arbeidskosten een belangrijke rol in de prijsopbouw. De prijs voor een zonneboiler begint vanaf gemiddeld € 2.500, maar kan oplopen tot gemiddeld  € 7.000 (excl. btw, incl. installatie). 

TIP: een zonneboiler is een duurzame, groene installatie. Net daarom kan je onder bepaalde voorwaarden profiteren van een mooie subsidie. Denk maar aan de ISDE subsidie of leen voor je nieuwe installatie via de Energiebespaarlening.

Is een zonneboiler nu een slimme investering? 

Ja, een zonneboiler is één van de hoofdrolspelers binnen de energietransitie: je verlaagt zowel je CO2-uitstoot als je energierekening. Het is een slimme oplossing voor wie graag duurzaam zijn of haar sanitair water wil verwarmen. Belangrijk hierbij is om een zonneboiler te kiezen die volledig is aangepast aan jouw situatie. Je moet rekening houden met de grootte van je huishouden, het warmwaterverbruik, de benodigde boilerinhoud en zaken zoals dakoriëntatie en -helling. Pas zo ben je zeker van een optimaal rendement van jouw zonneboilerinstallatie. Lees er meer over op www.zonneboiler-advies.nl/zonneboiler-kopen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide