2123
Een koel huis in de zomer, een warm huis in de winter: zo regel je dat
Gepubliceerd: 16-04-2020 Laatste update: 25-07-2021

De meeste woningen zijn niet aangepast op het huidige klimaat dat we in Nederland hebben. In de zomermaanden puf je woning uit en in de winter is het ijskoud. Terwijl je het liever andersom ziet. Daarbij stook je flink wat gas er doorheen door in de winter je woning te verwarmen. Vaak stook je ook nog eens voor niets doordat je veel gas verliest bij het verwarmen van een slecht geïsoleerde woning. 

Wij hebben gelukkig een paar tips om je woning aan te passen. Zo zorg je voor een koel huis in de zomer en een warm huis in de winter. Wij helpen je om dit definitief te regelen met onze handige tips.  

Isoleer je woning

inspiratiebrochures1.png

De eerste stap om je woning warm te houden in de winter en koel in de zomer is isoleren. Vooral als je woning verouderd is kan isolatie de gouden sleutel zijn. Check bijvoorbeeld of je woning voorzien is van spouwmuurisolatie. Vervang oude versleten kozijnen en plaats dubbelglas in je woning. Dit kan een hele investering zijn, maar je verdiend het eenvoudig weer terug. In de wintermaanden verbruik je namelijk veel minder gas. Daarbij verbetert je wooncomfort in huis aanzienlijk met isolatie.

Zorg voor natuurlijke verkoeling

Wist je dat groen in de voortuin en achtertuin kan helpen om je tuin te verkoelen? Eén boom staat gelijk aan een airco in je tuin. De verkoeling helpt niet alleen direct in je tuin, maar ook om je gevel te verkoelen. Een beplante muur is een stuk minder warm, dan een woning zonder planten. Verschillende planten in de tuin kan voor verkoeling zorgen. Mocht je echt geld overhebben dan kan je zelfs een groendak overwegen. Dit zorgt voor de ultieme verkoeling helemaal bij een woning met een plat dak. Een extra pluspunt bij een groendak is dat het in de winter ook nog eens voor isolatie zorgt. Natuurlijk kan je ook voor andere vormen van verkoeling kiezen. Via BesteTester.nl kan je een aantal tests lezen met groot materiaal om je woning te koelen.

Investeer in een warmtepomp

Financieel is het niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel de toekomst. We moeten in de nabije toekomst allemaal van het gas af. Het is dan fijn als je een alternatief voor handen hebt. Een milieubewust alternatief om in huis te instaleren is een warmtepomp. Het is een flinke investering, maar hierbij kan je zonder gas je woning verwarmen in de winter. Maar je kan ook nog eens je woning koelen in de zomermaanden. Het is een duurzame oplossing om zonder airco je woning koel te houden en te verwarmen in de wintermaanden. Helaas moet je hierbij gewoon wel aan een flinke investering denken van tienduizenden euro’s. Met een beetje geluk wordt deze oplossing in de toekomst een stuk goedkoper. Zo kunnen we allemaal onze woning koel houden en verwarmen in de winter.

Ventilators en airco’s in huis plaatsen

Een ventilator en airco blijft natuurlijk de perfecte oplossing om je woning te koelen in de zomer. Maar ook voor het verarmen van een woning in de winter kan je een airco gebruiken. Het voordeel van een airco in de wintermaanden is dat je deze ook kan gebruiken om je woning te verwarmen. Doordat je de ruimte verwarmt op stroom hoef je geen gas te gebruiken. Voor het verplaatsen van de lucht kan je eventueel ook nog een plafondventilator gebruiken. Dit is ideaal om je woning te verkoelen in de zomermaanden. In de winter kan je eventueel de warme lucht naar beneden laten stijgen. Zo gaat niet alle warme lucht verloren via het dak van de woning.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide