1523
De energie overstap maanden komen er weer aan
Gepubliceerd: 06-12-2019

De overstap maanden komen er weer aan! Januari, februari en maart zijn de maanden dat de meeste mensen overstappen van energie contract. Tussen april 2018 en april 2019 is een record aantal huishoudens overgestapt van energieleverancier. Namelijk één op de vijf huishoudens, wat uitkomt op bijna 1,6 miljoen van de 8 miljoen huishoudens. Nog nooit zijn er zoveel consumenten in één jaar overgestapt van energieleverancier. Uit onderzoek van de Energiemonitor van 2019 blijkt dat consumenten die eenmaal een keer overgestapt zijn, dit steeds blijven doen. Dit onderzoek is gepubliceerd in de Autoriteit Consument en Markt (ACM).De belangrijkste reden om over te stappen
Het blijkt dat prijs de belangrijkste reden is om over te stappen van een energieleverancier. Maar liefst voor 71% van de consumenten is dit de reden. De tweede reden die meespeelt, is dat je als consument bij het aansluiten bij een nieuwe leverancier, je vaak welkomst cadeau krijgt van groene stroom. Verder gaf nog 87% van de overstappers aan dat ze erg tevreden zijn met de overstap en de verwerking hiervan.

Concurrentie in de markt
Volgens het ACM bestuurslid Hijmans van den Bergh, stappen er steeds meer mensen over. Deze overstappers blijven maar overstappen, steeds als ze denken weer een betere aanbieding te zien. Door dit gedrag dwingen de consumenten de energiebedrijven om te gaan concurreren. Dit leidt tot een betere dienstverlening van de energiebedrijven en natuurlijk ook concurrerende prijzen. Alle bedrijven willen natuurlijk de klanten behouden. Door deze prijzen kunnen Nederlandse consumenten wel ongeveer 500 euro per jaar besparen op hun energierekening.

Betere informatie leidt tot overstappen
De consumenten van deze tijd krijgen steeds meer informatie over de wijzigingen in de energieprijzen, hierdoor zijn ze veel beter geïnformeerd dan eerst. Op deze manier zijn de consumenten alerter geworden en letten ze veel beter op de prijzen die de bedrijven hanteren. Het is verplicht voor energieleveranciers dat ze hun klanten op tijd moeten wijzen op de prijswijzigingen. Op deze manier kan de consument deze informatie gebruiken om te beslissen of ze willen overstappen of bij hetzelfde bedrijf willen blijven.

Overstappen van energieleverancier
Wanneer je energiecontract verstreken is, blijft deze automatisch doorlopen. Het is belangrijk om te kijken wat de tarieven hierna zijn. Deze kunnen soms een stuk hoger uitvallen. Als dit zo is, kan je overwegen om over te stappen naar een andere leverancier. Naast vaak lagere tarieven is er vaak ook sprake van een welkomstkorting. Hierdoor kan het contract voordeliger voor je uitpakken. Wanneer je elk jaar overstapt, kan je elk jaar weer opnieuw profiteren van de welkomstkorting.

Kost overstappen geld?
Het overstappen naar een andere energieleverancier kost geen geld. Er worden geen extra kosten gemaakt. De enige manier waarop overstappen naar een andere energieleverancier wel geld kost, is als je overstapt voordat je contract bij je energiebedrijf verlopen is. Hiervoor moet je een boete of vergoeding voor betalen. Vaak is dit een niet al te hoog bedrag, waardoor het nog steeds goedkoper is om over te stappen. Het kleine bedrag aan een vergoeding wordt dan nog makkelijk kwijt gespeeld door de extra besparingen van een lager bedrag en een welkomstkorting.

Energie vergelijken
Je energie vergelijken in 2020 kun je het beste doen via een onafhankelijke energievergelijker. Met deze vergelijker kan je eenvoudig de beste en ook de goedkoopste energieleveranciers vinden. Aan de hand van wat persoonlijke gegevens die je invult wordt er een berekening gemaakt. Op deze manier krijg je een goed inzicht van wat je zou betalen. De vergelijker toont een overzicht met de beste energie aanbieders voor jou. Het goedkoopste contract is altijd boven aan te vinden. Hierdoor kan je ook direct zien hoeveel geld je zou besparen wanneer je overstapt naar een andere leverancier. Dit kan wel oplopen tot honderden euro's per jaar. Wie wilt dat nou niet? Uit de cijfers van de toezicht houder van ACM blijkt dat het aantal overstappers elk jaar toeneemt. Stapt u ook over?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide