991
7 praktische tips om stroom te besparen

De vaste maandelijkse lasten zijn meestal een goed punt om op te bezuinigen. De energierekening bijvoorbeeld, waar je toch elke maand weer van schrikt. Afhankelijk van je woning en gezinssituatie gebruik je vaak meer stroom dan je denkt. Als je actief aan de slag gaat om stroom te besparen, kan dat uiteindelijk heel wat geld opleveren. En… het is ook nog eens goed voor het milieu!

 

1. Check je aanbieder
Controleer of je wel bij een goede aanbieder van stroom zit. Dat bespaart niet op je stroomgebruik, maar wel op je kosten. Bovendien kun je dan ook checken of je groene stroom gebruikt of niet. Groene stroom wordt opgewekt op een milieuvriendelijke manier, waardoor je het milieu spaart. Zo denk je niet alleen aan je portemonnee, maar ook aan de toekomst.

2. Vervang alle lampen
Vervang alle lampen in huis voor LEDs. Hiermee bespaar je per lamp op de langere termijn een flink bedrag. Je uitgave verdien je al in korte tijd terug op je stroomrekening. Het is een van de simpelste methodes om energie te besparen.

3. Zet apparaten uit
Zet apparaten zoveel mogelijk uit. Gebruik niet de standby. Deze ‘energiezuinige’ oplossing om een apparaat gewoon aan te laten staan blijkt te leiden tot enorm stroomverlies op langere termijn. Het bespaart meer stroom als je je TV, computer en andere apparaten gewoon uitzet zodra je ze niet gebruikt. Het beste haal je de stekkers uit het stopcontact. Dat bespaart je heel veel in sluipverbruik.

4. Vervang witgoed
Het witgoed is in de loop der jaren steeds beter geworden. Wasmachines, koelkasten en diepvriezers moeten voldoen aan nieuwe normen. Is een van jouw apparaten aan vervanging toe? Kies er dan een met een goed energielabel. Bij wasmachines en vaatwassers moet je er rekening mee houden dat het energielabel alleen geldt in de eco-stand!

5. Gebruik de eco-stand
Heeft een van je apparaten een eco-stand? Gebruik die dan ook! Veel mensen denken dat het meer stroom kost omdat een apparaat er langer over doet. In de eco-stand laat het apparaat het wasgoed of de vaat eerst lange tijd inweken. Daardoor kost het juist veel minder water en stroom om je spullen goed schoon te krijgen.

6. Droog de was op het wasrek
Een wasdroger gebruikt per droogbeurt nogal wat stroom. Een wat oudere wasdroger kost gemakkelijk meer dan €1,00 per droogbeurt. Hoe nieuwer je wasdroger, hoe zuiniger. Door de bank genomen gebruikt een gloednieuwe wasdroger met een goed energielabel maar zo’n €0,30 per wasbeurt. Maar zelfs dan nog kun je uitrekenen dat de was op het wasrek hangen je heel wat geld bespaart op de lange termijn. Als je drie wassen per week doet, bespaart het je ruim €45!

7. Bespaar met water koken en koffie zetten
Water koken en koffie zetten kosten veel meer stroom dan je denkt. De apparaten hebben een hoog wattage. Daarbij blijft het koffiezetapparaat vaak behoorlijk lang aan staan om de koffie warm te houden. Je kunt hier flink op besparen. Giet thee direct in een geïsoleerde theepot of thermosfles. Giet ook de koffie meteen in een thermosfles. Zo hoeft de warmhoudplaat niet aan te blijven en hoef je niet telkens de waterkoker aan te zetten voor een kopje thee.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën en tips om stroom te besparen. Toch zijn het meestal juist de eenvoudige tips die het meeste geld opleveren. Door deze zeven tips te gebruiken, kun je jaarlijks meer dan €200,- besparen. Best een flink bedrag dus! Dat geld kun je vervolgens opsparen om nog meer energiebesparende maatregelen te nemen, zoals extra isolatie of een slimme thermostaat. Zo kom je steeds een stapje verder op de weg naar energieneutraal wonen!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners