497
Zo los je een verstopping in huis op
Gepubliceerd: 07-12-2023

Verstoppingen in huis komen op de meest ongelegen momenten en kunnen voor flink wat hoofdbrekens zorgen. Maar geen nood, met een beetje kennis en handigheid kunnen we de strijd tegen verstoppingen aangaan! Lees er alles over in dit artikel.

Waar kunnen verstoppingen voorkomen?

Het huis kent verschillende plekken waar verstoppingen zich kunnen voordoen. De meest bekende zijn waarschijnlijk de keuken en het toilet. In de keuken is de gootsteen vaak het slachtoffer, terwijl in de badkamer de douche, bad en wastafel risicozones zijn. 

Vaak voorkomende oorzaken van verstoppingen

  1. In de keuken: In de keuken draait het vaak om etensresten, vetten en oliën die stiekem de afvoer binnendringen. Het lijkt zo gemakkelijk om even wat kruimels of restjes pasta door de gootsteen te spoelen. Maar deze schijnbaar onschuldige acties kunnen leiden tot een opeenhoping van materialen in de leidingen. Vooral gestold vet is een sluipende vijand; het hecht zich aan de binnenkant van de leidingen en vormt een plakkerige laag waar etensresten zich aan vastklampen. Voor je het weet, is er een hardnekkige verstopping die niet zomaar met heet water weg te spoelen is.

  2. In de badkamer: De badkamer kent zijn eigen uitdagingen. Hier zijn het haar, zeepresten en kleine voorwerpen die samenwerken om een perfecte blokkade te creëren. Haar verzamelt zich vaak onopgemerkt in de afvoer, en samen met zeepresten vormt het een dichte massa die water moeilijk doorlaat. Het is verrassend hoe snel een klein plukje haar kan uitgroeien tot een serieuze verstopping. Kleine voorwerpen zoals dopjes, kleine stukjes plastic of zelfs oorstaafjes kunnen per ongeluk in de afvoer terechtkomen en bijdragen aan het probleem.

  3. Het toilet: En dan hebben we het toilet, waar vaak te veel toiletpapier of het doorspoelen van niet-oplosbare producten zoals vochtige doekjes de boosdoeners zijn. Deze producten zijn ontworpen om sterk en duurzaam te zijn, wat betekent dat ze niet gemakkelijk afbreken in water. Hierdoor kunnen ze vast komen te zitten in de bochten van de toiletafvoer of zich ophopen, wat leidt tot een verstopping. Dit is een veelvoorkomend probleem dat gemakkelijk kan worden voorkomen door voorzichtig te zijn met wat we doorspoelen..

Hoe kan je zelf verstoppingen oplossen?

Gelukkig kunnen we veel verstoppingen zelf aanpakken. Voor de keuken en badkamer kun je een ontstopper of een mengsel van baking soda en azijn gebruiken. Deze combinatie kan wonderen doen en is bovendien milieuvriendelijk. Voor hardnekkigere verstoppingen kan een ontstoppingsveer uitkomst bieden.

Voor het toilet is de klassieke wc-ontstopper vaak al voldoende. Maar soms kan het probleem dieper liggen, bijvoorbeeld in het riool. In dat geval kan het nodig zijn om een professional in te schakelen. Als je bijvoorbeeld in Eindhoven woont, zou je kunnen zoeken naar 'Riool ontstoppen in Eindhoven' om een lokale expert te vinden.

Wanneer een Expert Inschakelen?

Soms is een verstopping te complex of hardnekkig om zelf op te lossen. Als je na het proberen van de bovenstaande methodes nog steeds problemen ondervindt, is het wellicht tijd om een professional te bellen. Dit is vooral het geval bij terugkerende verstoppingen, wat kan duiden op een probleem in het rioleringssysteem.

Als je te maken hebt met een verstopt toilet, kan het handig zijn om een lokale expert te zoeken. Typ bijvoorbeeld 'Toilet ontstoppen in Eindhoven' in Google als je in die regio woont. Zo vind je snel een specialist die het probleem efficiënt kan oplossen. Dit voorkomt verdere schade en zorgt voor een snelle en professionele afhandeling van het probleem. Dezelfde aanpak geldt natuurlijk voor elke andere plaats; vervang simpelweg 'Eindhoven' door jouw eigen woonplaats om een specialist in de buurt te vinden.

Tenslotte

Verstoppingen in huis kunnen een bron van ergernis zijn, maar met de juiste aanpak en een beetje kennis zijn ze vaak zelf op te lossen. En voor de gevallen waarin dat niet lukt, staan er altijd professionals klaar om te helpen. Onthoud dat preventie de sleutel is: let op wat je door de afvoer spoelt en je zult merken dat verstoppingen veel minder vaak voorkomen!

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide