1114
Veilig klussen aan je elektriciteit
Gepubliceerd: 04-01-2022 Laatste update: 21-02-2023

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw huis hebt gekocht wil je alles zelf doen om zoveel als mogelijk geld te besparen. Wanneer je dit niet vaak doet of helemaal geen ervaring in hebt is het belangrijk om te letten op zaken zoals waar de leidingen zitten. Ook wil je ervoor zorgen dat je niet onder stroom komt te staan tijdens het opnieuw aansluiten van een stopcontact. Hierbij hebben we drie tips om te gebruiken tijdens het werken met stroom.

Hoofdschakelaar
De grootste tip en belangrijkste om te onthouden is ervoor zorgen dat je hoofdschakelaar is omgezet. Deze zit in je meterkast en zorgt ervoor dat de stroom eraf gaat. In de meeste meterkasten is dit een grote zwarte knop. Bij de meeste schakelaars moet je eerst een plastic kapje omhoog klikken om vervolgens de schakelaar om te zetten. Ook kan het zo zijn dat de hoofdschakelaar eruitziet als één van de andere groepen in je meterkast. Ook kan je verschillende groepen uitzetten tijdens het klussen.

Spanningsmeter
Tijdens het klussen aan verlichting, stopcontacten of aansluitpunten is het handig om een spanningsmeter bij de hand te hebben. Met de spanningsmeter kan je eenvoudig zien of er bepaalde onderdelen onder stroom staan. Hierdoor voorkom je een akelige schok. Een spanningsmeter is vaak te koop bij de verschillende bouwmarkten en hoeft niet teveel te kosten. Het ziet eruit als een klein schroefje met een lichtje die gaat branden als het onderdeel onder spanning staat.

WIN-VLOERKLEED.png

Accu
Tijdens het klussen is het dus veilig om ervoor te zorgen dat al het stroom uitstaat. Maar wat als je toch gebruik wilt maken van apparaten die stroom nodig hebben? Of wanneer je de accu van een van je boren wilt laden? In dit geval is een losse accu erg handig. Met de juiste koppelstukken kan je dan namelijk al je apparaten gewoon laden. Zo heb je alsnog stroom, terwijl de stroom in huis is uitgeschakeld. Wanneer de accu capaciteit laag is kan je deze vervolgens weer laden met een accu oplader.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide