420
Stappenplan: zelf een stopcontact plaatsen

Mis je op sommige plekken in huis een extra stopcontact? Het plaatsen van een stopcontact hoeft niet ingewikkeld te zijn, wanneer je hier de tijd voor neemt. Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop je zelf een stopcontact in huis kunt monteren. Houd er rekening mee dat werken met stroom risico’s met zich meebrengt.

 

Lees je om deze reden eerst goed in op de wijze waarop de klus moet worden uitgevoerd en haal het juiste materiaal in huis. Je wilt voorkomen dat een muur op een later moment moet worden opengehaald, omdat er bijvoorbeeld sprake is van kortsluiting door het verkeerd aansluiten van het stopcontact.

Tip: twijfel je over je eigen vaardigheden? Op internet vind je handige video’s waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe de montage van een stopcontact werkt.

Aan de slag met het plaatsen van een stopcontact

Zorg er voordat je aan de slag gaat altijd voor dat de stroom in huis uitgeschakeld is. Probeer daarbij de centraaldoos te achterhalen, waarvandaan je straks kabels trekt naar het nieuwe stopcontact.

Stap 1: maak een gat in de muur, waar je straks de inbouwdoos in kunt gaan plaatsen. Het gat moet een diameter van 80 millimeter hebben. Meet vooraf uit hoe diep het gat moet zijn, op basis van de diepte van je nieuwe inbouwdoos.

Stap 2: maak nu een sleuf van het gat in de muur naar de centraaldoos. Deze sleuf moet breed genoeg zijn, om hier straks een PVC buis in te kunnen leggen. Over het algemeen wordt een breedte en diepte van 2 centimeter aangehouden.

Stap 3: plaats nu de PVC buis en trek hier de elektriciteitskabels doorheen. Je kunt ook alvast de inbouwdoos in het gat in de muur duwen.

Stap 4: sluit nu de kabels die door de PVC buis getrokken zijn aan op de centraaldoos. Vanaf nu is het mogelijk om het nieuwe stopcontact in de inbouwdoos te monteren. Kijk bij het aansluiten van de kabels goed naar de verschillende kleuren.

Stap 5: monteer het stopcontact op gebruikelijke wijze in de inbouwdoos, door hier de kabels aan te verbinden. Schakel tot slot de stroom weer in en controleer of het stopcontact naar behoren werkt. Je kunt nu ook de wand afwerken.

Hulp van een elektricien inschakelen

Lijkt de stroom nog niet te werken of springt de stop direct weer uit de groepenkast? In dat geval is er mogelijk iets fout gegaan. Schakel een elektricien in om je te laten helpen bij het aansluiten van het stopcontact.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners