3350
Zelf parket leggen
Gepubliceerd: 13-10-2012 Laatste update: 30-04-2017

Een vleugje nostalgie of juist design van de bovenste plank. Parket is en blijft geliefd. Parketvloeren worden in vele varianten en vormen gelegd. Van parketstroken en parkettegels tot de visgraatvloer. De meest populaire vorm is wel het leggen van een zwevende (laminaat) parketvloer met stroken of lamellen. Naast het traditionele houten parket wordt de laminaatvariant met kunststof toplaag steeds populairder. Deze is een stuk goedkoper en het slijt minder snel en is verkrijgbaar in allerlei dessins en kleuren. Hoeveel (laminaat)parket u nodig heeft wordt bepaald door het legpatroon dat u voor ogen heeft. Maak een plattegrond van de kamer en bereken, op basis van de lamelbreedte, het aantal banen. Let wel: reken voor een diagonaal legpatroon circa 7% meer parket. Haal houten parket minimaal twee dagen voor het leggen in huis, zodat het kan acclimatiseren.

Het benodigde gereedschap • hamer

 • handzaag

 • hobbymes

 • kapzaag

 • metseldraad

 • potlood

 • profielmal

 • rolmaat

 • schroefmachine

 • winkelhaak

 • afstandhouders

 • aluminium tape

 • decoupeerzaagjes (fijn)

 • parket onderlaag

 • parket legset (slagblok en slagijzer)

 • parketlijm.


Voorbereiding
Voordat u aan de slag gaat, is het zaak eerst de ondergrond te controleren. Check bij een betonnen vloer of deze droog genoeg is (zeker als uw huis betrekkelijk nieuw is). De maximale vochtigheid bedraagt 3%. Bij de bouwmarkt kunt u een hygrometer huren die aangeeft wat de vochtigheidsgraad van de ondergrond is. Zorg verder voor een egale ondergrond, steek oneffenheden weg en vul gaatjes of deuken op met egaliseercement. Wilt u het laminaatparket leggen over een houten vloer, zorg dan dat uitstekende spijkers en andere oneffenheden verwijderd zijn. Zet verende vloerdelen met extra schroeven vast en breng een toplaag van 12 mm spaanplaat of multiplex aan. (zie Vloer egaliseren). Vervolgens bedekt u de vlakke ondergrond eerst met een speciale parket-onderlaag. Dit beschermt de parketvloer. Let op dat u deze laag met de aluminiumzijde naar boven legt. Er zijn ook zogenaamde groene ondervloerplaten verkrijgbaar als bodem voor uw parketvloer. Nadeel hiervan is wel dat uw vloer weer een stukje hoger komt te liggen. Gebruikt u deze platen, plak dan de naden af met aluminiumtape.

Aan het werk
Haal de plinten weg. Plaats eventueel langs de muren stroken spaanplaat van 10 mm dik waar u tegenaan kunt werken. Laat ook ruimte vrij langs drempels en leidingen, dan zal het parket daar nooit bol gaan staan. Wanden zijn nooit kaarsrecht, span daarom een draad strak langs de muur. Zet deze beginlijn met behulp van een metseltouwtje uit en doe dit gewoon op het oog. Plaatst u geen stroken spaanplaat, houd er dan rekening mee dat tussen de muur en het parket een ruimte van 1 cm open moet blijven om het uitzetten van het parket mogelijk te maken.

Veer en groef
Parket(laminaat)stroken hebben een veer en een groef. Die passen in elkaar waardoor een naadloos geheel ontstaat. Leg de eerste baan langs de draad met de groef naar de wand (gebruik per lamel 3 afstandhouders).

Handig in eigen huis
Tip van Linda van Summeren, adviseur marktbeleid en innovatie, met haar kinderen Siebe en Femme.

Laminaat vind ik ideaal als je kleine kinderen hebt. Binnen een mum van tijd is het zand dat zij meenemen uit de speeltuin en het gemorste eten en drinken weggezogen en gedweild. De trapauto mag gewoon in de kamer want last van je krassen heb je niet.

Maak een bewuste keus als u een vloer uitzoekt. Kies een vloer die bij u past. Realiseert u zich dat op parketvloeren gauw beschadigingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld het vallen van voorwerpen op de vloer. Laat de vloer geen ergernis zijn bij het eerste krasje. Als u zelf de parketvloer gaat leggen, denk dan aan het volgende. • Zorg dat er geen vocht vanuit de bestaande vloer kan indringen.

 • Alvorens u het parket aanbrengt, legt u een ondervloer gelijmd op een betonnen vloer of geschroefd op een houten vloer.

 • Leg eerst de houten vloerdelen uit zodat u goede verdeling krijgt.

 • Zorg dat de eerste strook op de juiste verdeling strak en recht wordt aangebracht.

 • Waarna de overige delen gelijmd of gespijkerd worden bevestigd.

 • Alvorens u de vloer gaat schuren maak eerst de eventuele aanwezige noesten op scheurtjes dicht.

 • Schuur altijd met de houtstructuur (lengte richting) mee.

 • U kunt de vloer op verschillende manieren afwerken, lakken, olin en in de was zetten. Elke methode heeft zijn eigen behandeling en uitstraling.


Handig in eigen huis
Tip: Maak een mooie overgang van de parketvloer naar een ander type vloer. Hiervoor zijn diverse typen metalen overgangsstrips verkrijgbaar. Parket van onbehandeld hout kunt u na 24 uur licht opschuren. Daarna kunt u de vloer in de was zetten of lakken. U kunt er ook voor kiezen de vloer te impregneren, zo voorkomt u vlekken. Deze manier is vrij onderhoudsarm, u zet de vloer daarna elk half jaar in de was. Vooral massief parket is gevoelig voor krassen. Voorzie de stoelpoten en tafeltjes daarom van viltrondjes. Teken de laatste parketlamel van de rij op de juiste lengte af met een potlood en zaag hem vervolgens op lengte met een scherpe fijngetande kapzaag. Zaag schuin door de lamel en houd de zaag niet te dwars op de lamel. Zo voorkomt u dat de zaagsnede erg ruw wordt en de randen van de vloer een aangevreten uiterlijk krijgen. Gebruikt u een decoupeerzaag, zet dan het potloodlijntje aan de onderkant van de lamel en neem een speciaal laminaatzaagje!

Leggen
Lijm in de eerste rij de kopse kanten van de lamellen aan elkaar. Druk bij de laatste lamel de hele rij tegen elkaar aan, met behulp van het slagijzer. Als de eerste rij ligt, gebruikt u het afgezaagde deel van de laatste lamel uit de eerste rij als beginstuk van de tweede rij. De groeven in de lange kant en de kopse kant kunt u van lijm voorzien met behulp van het handige tuitje van de lijmbus die u bij het laminaat of parket heeft gekocht. Schuif de lamellen in elkaar. Tik ze strak tegen elkaar, met behulp van het slagblokje. Voorzichtig met de hamer tikken anders beschadigt het parket. Sla nooit met de hamer rechtstreeks tegen de lamel maar gebruik altijd het slagblokje tussen de lamel en de hamer. Als u de veer van de lamel beschadigt, past de volgende lamel er zeker niet tegenaan. Gebruik bij de laatste rij of aan het einde van een rij, het slagijzer om de lamellen strak tegen elkaar aan te duwen. Teken leidingen af en zaag de lamel op die plek precies doormidden, maak een passende uitsparing voor de leiding en smeer beide lameldelen in met lijm en leg ze om de leidingen heen. Teken lastige vormen zoals deurposten af met behulp van een profielmal. Als u namelijk met een profielmal tegen het obstakel aanduwt, nemen de verschuifbare naalden van dit apparaatje de vorm over. Deze kunt u vervolgens aftekenen op de parketlamel. Zit het laminaatparket goed tegen elkaar aan, dan kunt u de eventuele stroken spaanplaat verwijderen en de plinten gaan aanbrengen. Zaag de plinten op maat en lijm ze op het parket of schroef ze aan de muur (afhankelijk van het type plint). Bron: Cires

inspiratiebrochures1.png


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide