Een keer per maand geeft bouwmarkt KARWEI een handige klustip op Wonenonline. Deze keer gaan we een douche- of badmengkraan vervangen door een thermostaatkraan.

Een thermostaatkraan is veilig, comfortabel en water- en energiebesparend. Je stelt de temperatuur eenvoudig in waardoor er bij het mengen van koud en warm geen water meer verloren gaat. Ten opzichte van je oude bad- of douchemengkraan bespaar je tot wel 30% op water.

Ga je naar KARWEI om een thermostaatkraan te kopen? Meet dan eerst de afstand tussen je leidingen. Deze hartafstand is belangrijk bij de aanschaf van je nieuwe kraan. Bij een badmengkraan is de hartafstand 15 cm, bij een douchemengkraan kan dat 12 of 15 cm zijn. 

Vergeet niet de hoofdkraan te sluiten voordat je je oude kraan eraf schroeft. Tip: leg een handdoek neer zodat je douchebak of tegels niet beschadigen als er iets valt. Controleer of de s-koppelingen even diep, op de juiste hartafstand en horizontaal zijn geplaatst. Schroef er dan de thermostaatkraan losjes op en stel de koppelingen eventueel iets bij. Haal de kraan er weer af en schroef de rozetten erop. Plaats de ringen met vuilzeefjes in de wartels van de thermostaatkraan en zet hem voorzichtig vast met een bahco of steeksleutel. Draai de hoofdkraan voorzichtig open en check of er niets lekt. Stel de temperatuur regelaar goed af en je thermostaatkraan is klaar voor gebruik. Heb je ook een nieuwe glijstangset gekocht? Kijk dan de klus glijstangset monteren.

Meer weten? Bekijk dan het volledige stappenplan thermostaatkraan plaatsen en vele andere handige klustips en stappenplannen over sanitair op de website van Karwei.

 

Ook leuk om te lezen