47064
Kant-en-klare koof met licht voor gemak en lage kosten
Gepubliceerd: 05-04-2019 Laatste update: 08-06-2023

Een verbouwing neemt vaak veel tijd in beslag. Laminaat leggen, een badkamer verbouwen of een keuken in elkaar zetten zijn taken die vaak op de lijst naar voren komen. Eenmaal klaar dan blijven de kleine vervelende afwerk klusjes over. Hier hebben we vaak geen zin meer in en kijken we enorm tegenop.

Een mooi voorbeeld is het afwerken van het plafond met een koof of kooflijst. Dit is een klus die veel mensen vermijden, omdat het wederom veel tijd kost om te maken en aan het plafond te monteren. Een klus die dus makkelijk opzij wordt geschoven. Wat zonde! Een afgewerkte plafond kan zo mooi zijn en sfeer creëren. Benieuwd hoe het makkelijker kan? We gaan aan de slag! 

Een aantal vragen die wellicht door uw hoofd spoken bij het maken van een koof zijn bijvoorbeeld: 

inspiratiebrochures1.png

 • Waar moet ik überhaupt beginnen?
 • Welk materiaal moet ik gebruiken?
 • Wil ik verlichting en wat voor verlichting?
 • Welke maten zijn er en welke moet ik aanhouden?
 • Laat ik het door iemand anders monteren of doe ik het zelf? 

Ten slotte misschien wel de belangrijkste vraag: Wat zijn de kosten? 

Terug in de tijd - Een houten koof, waarom niet? 

Vroeger werd een koof altijd van hout gemaakt. Wanneer u hedendaagsde keuze maakt voor hout, dan staat u er waarschijnlijk niet bij stil dat het tegenwoordig veel gemakkelijker kan. Hout is relatief zwaar en erg onhandig om af te werken, zeker wanneer de koof reeds aan het plafond is bevestigd. De klus wordt nog lastiger wanneer u deze in delen aan het plafond wil monteren. Wanneer de houten koof beschadigd is dan moet deze naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen. Een ander nadeel is dat hout niet vochtbestendig is en dus niet beschermd tegen schadelijke schimmels en andere micro-organismen. De kans is aanwezig dat u binnen een aantal jaar de koof moet vervangen vanwege rotte plekken. Zonde van alle tijd en natuurlijk de investering. Dat kan beter, niet waar? 

Een piepschuim koof? Waarom en Wat zijn de voordelen? 

U hoort het goed. Een koof gemaakt van XPS piepschuim. De keuze voor dit materiaal brengt een aantal voordelen met zich mee waaraan u nog niet gedacht heeft. Geen probleem, we leggen het uit! 

 • XPS piepschuim is veel steviger dan de traditionele EPS piepschuim
 • Dit soort piepschuim is erg licht en kan eenvoudig verlijmd worden aan het plafond.
 • Oneffenheden en/of beschadigingen aan de koof kunnen simpel worden weggewerkt met behulp vanplamuur.
 • Door de goede vochtbestendigheid is de kans op schimmel erg klein en wordt de levensduur van de koof enorm verlengd.
 • Het soort piepschuim is goed recyclebaar en daardoor erg milieuvriendelijk.
 • De prijs van het piepschuim ligt veel lager dan bij hout of gips. 

Maar hoe zit het met mijn koofverlichting? 

Om de koof en dus het plafond af te maken combineert u deze met verlichting. Waarom? Verlichting kan gebruikt worden om sfeerin een kamer te creëren. Wanneer we praten over een zacht en diffuus licht noemen we dit indirect licht. Wanneer het licht een object moet accentueren dan wordt er gesproken over functioneel licht. Voor indirect licht worden over het algemeen LED strips gebruikt. Voor functioneel licht gebruikt men LED spots. Het assortiment van Koofmetlicht bestaat uit drie series. U kiest voor LED spots of LED strips of voor allebei. 

 • ID-Serie - voor LED spots en LED strips
 • SP-Serie - voor LED spots
 • LS-Serie - voor LED strips 

Het wordt afgeraden om halogeen lampjes te gebruiken in combinatie met piepschuim, omdat deze te warm worden en de koof kunnen beschadigen. 

Denk goed na over uw koofverlichting, want met de juiste verlichting creëer je de beste sfeer! 

De kosten - Zelf maken of laten maken? 

Een koof van piepschuim laten maken is aanzienlijk goedkoper en gemakkelijker dan zelf een houten koof maken. Het materiaal piepschuim is niet alleen lager in prijs, maar ook veel gemakkelijker te monteren. Wanneer u kiest voor een houten koof denk dan niet alleen aan de prijs maar ook de uren die u erin moet steken om de koof uit te tekenen, het inkopen van materiaal, het klussen etc. Wanneer u eindelijk klaar bent moet u nog kiezen om het zelf te monteren of het te laten monteren door een klusjesman. Het klinkt als veel werk, geld en stress. U kunt er ook voor kiezen om het hele project uit te besteden. Het probleem daarvan is dat u hoogstwaarschijnlijk de hoofdprijs betaald. Nee het kan veel makkelijker! Koofmetlicht biedt u een eenvoudig bestelproces aan.

 

 1. Kies de gewenste koof serie.
 2. Kies de diepte van uw koof en het aantal stuks voor de bestelling.
 3. Indien gewenst kiest u voor de gewenste verlichting.
 4. Indien nodig voegt u extra montage materiaal toe zoals montagekit.

 

Hierna rekent u eenvoudig af met de door u gekozen betaalmethode. De bestelling wordt gereed gemaakt en vervolgens binnen 2 weken aan huis afgeleverd.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide