461
Installatiemateriaal voor in huis

Er bestaat een grote kans dat je geen idee hebt welke soorten installatiemateriaal er in jouw huis gebruikt zijn. Misschien weet je niet eens dat ze er zijn, maar ze zijn er toch echt (als het goed is). Om elektra in je huis op een veilige manier aan te sluiten heb je namelijk installatiemateriaal nodig is. Installatiemateriaal is eigenlijk een heel ruim begrip. Welke soorten zijn er en waar gebruik je het voor? Dat gaan we aan je uitleggen.

 

Een veilige elektrische installatie

Je wilt in je huis natuurlijk dat je elektrische installatie veilig is aangelegd. Als je de stekker in het stopcontact steekt wil je geen kortsluiting of (nog erger) zelf niet onder stroom komen te staan. Als je elektriciteit gaat aanleggen, dan moet je hier natuurlijk de nodig kennis voor hebben. Anders kun je dit beter door een professional laten doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de juiste elektromaterialen gebruikt. Het beste is om van tevoren een plan te maken. Hierin beschrijf je waar je elektra gaat aanleggen en wat je hiervoor nodig hebt. Een goed begin is het halve werk.

Welke soorten installatiemateriaal kan ik gebruiken?

Voor het aanleggen van elektra is het dus belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Je kunt hierbij denken aan installatiemateriaal. Onder de noemer installatiemateriaal vind je veel soorten elektromaterialen. We noemen er een aantal:

  • Lasklem
  • Aardingsmateriaal
  • Lasdoos
  • Tape
  • Kabelmof
  • Werkschakelaar

Zoek van tevoren goed uit of het onderdeel wat je gaat gebruiken geschikt is voor datgene waarvoor jij het bedoeld hebt. 

Waar gebruik je een lasdoos voor?

Één van deze materialen is dus een lasdoos. Maar waar gebruik je die eigenlijk voor? Een lasdoos wordt gebruikt voor het onderbrengen van verbindingen van installatiedraad. Vanwege de veiligheid, maar ook vanwege de kosten worden ze tegenwoordig gemaakt van kunststof in plaats van ijzer. Lasdozen zijn verkrijgbaar in ronde en vierkante vorm. Installatiebuizen kunnen aangesloten worden op de invoeropeningen. Om de lasdoos af te sluiten kun je gebruik maken van het bijbehorende deksel. Deze kan vastgezet worden met boutjes.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners