853
Het beste seizoen voor schilderwerk

Is jouw woning toe aan nieuw schilderwerk? Sommige mensen vinden het lastig om te bepalen in welk seizoen zij hun woning opnieuw gaan schilderen. Binnenschilderwerk kan het hele jaar door gedaan worden. Voor buitenschilderwerk is dit een ander verhaal: het weer heeft namelijk veel invloed op het eindresultaat. We kunnen alvast wel verklappen: het beste seizoen voor schilderwerk bestaat niet. In deze blog lees je op welke weersomstandigheden je moet letten bij het vernieuwen van buitenschilderwerk!

Niet te warm, niet te koud

Eén van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden is de temperatuur. De meest ideale temperatuur om te schilderen ligt tussen de 10 en 25 graden.

Als het noodzakelijk is, kan je ook met een temperatuur onder de 10 graden het buitenschilderwerk vernieuwen. Een voorwaarde is wel dat de verfsoort hiervoor geschikt is en dat je er rekening mee moet houden dat het hout soms verwarmd moet worden.

Bij temperaturen rond het vriespunt of boven de 25 graden is schilderen een onmogelijke opgave. Wanneer het vriest, bevriest ook de verf. Hierdoor kan de verf niet drogen. De kwaliteit van het schilderwerk wordt erg slecht bij vorst.

Bij temperaturen boven de 25 graden droogt de verf juist veel te snel. Soms zelfs al voor je het uit hebt kunnen smeren! Schilder je toch, dan zie je vaak strepen of structuur en soms zelfs van blaasjes en kringen, omdat de verf is gaan koken. Ook wil de verf niet goed hechten.

Tip: Ook het zonlicht heeft invloed op het schilderwerk. In de zon loopt de temperatuur veel sneller op dan je denkt, waardoor het al snel te warm wordt.

Wil je meer weten over schilderwerken? Lees hier alles over schilderwerk!

Regen en luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid tussen de 0 en 75% is ideaal om te schilderen.

Bij een luchtvochtigheidspercentage van meer dan 75% of wanneer het regent, is het niet handig om te gaan schilderen. Dit heeft vooral invloed op de droogtijd van de verf: bij nat weer wil de verf niet drogen. Regendruppels veroorzaken kraters en kringen in de verf, waardoor het eindresultaat niet is wat je wenst.

Windrichting

De laatste factor waar je op moet letten voor je begint aan het buitenschilderwerk is de windrichting en de windkracht. Een beetje wind zorgt ervoor dat de verf sneller droogt en is dus helemaal niet zo verkeerd.

Wind neemt veel viezigheid met zich mee: denk aan bladeren, takjes en zand. Wanneer dit in je natte verf terechtkomt, zorgt dit voor lelijke plekken en beschadigingen. Kijk dus goed naar de windrichting en hoe sterk de wind is om te voorkomen dat je opnieuw kunt beginnen.

schilderwerk-seizoen.jpg


Het beste seizoen

Het meest ideale seizoen voor buitenschilderwerk bestaat dus niet. Wanneer je kijkt naar de ideale weersomstandigheden zoals hierboven staat omschreven, zou je kunnen zeggen dat je het schilderwerk buiten het beste kunt vernieuwen tussen april en oktober.

In deze maanden heb je de grootste kans dat het meest ideale weer zicht voordoet: een droge periode met een temperatuur tussen de 15 en de 20 graden en een klein beetje wind. Houd er rekening mee dat het schilderwerk 24 tot 36 uur moet drogen en uitharden. In de droogtijd is het beter dat er geen vuil of vocht tegen aankomt om beschadigingen te voorkomen.

Schilderwerk zelf doen of uitbesteden?

In principe kun je zowel het buiten- als binnenschilderwerk prima zelf doen. Het wordt echter wel aangeraden om het buitenschilderwerk uit te besteden aan een schilder.

Waarom?

Buitenschilderwerk heeft een belangrijke functie: het beschermen van het hout. Goed beschermd hout gaat veel langer mee doordat het de kans niet krijgt om te rotten. Strak buitenschilderwerk verbetert het aanzicht van je woning en verhoogt de woningwaarde. Wanneer je een schilder inschakelt, ben je verzekerd van een goede kwaliteit schilderwerk. Op zoek naar een schilder? Op Schilder-Nu.nl vind je een overzicht van alle schilders in Nederland.

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners