1258
Een plafondlamp ophangen

Wanneer je een kamer binnenkomt is vaak de eerste druk op de lichtschakelaar die van de plafondlamp. Handig dus als er ook eentje hangt want het is lastig om een andere lamp te vinden wanneer het donker is. Gelukkig zijn er veel leuke plafondlampen verkrijgbaar. Voor elke interieurstijl en voor iedere smaak. Ook jij slaagt vast snel voor een passende plafondlamp. Maar dan... hij moet nog wel even opgehangen worden. Het lijkt ingewikkeld maar het ophangen van een plafondlamp kan een fluitje van een cent zijn.. ook voor jou! Wij vertellen je hoe!

 

Allereest moet je zorgen voor de juiste gereedschappen. Om te beginnen heb je een stevige trap nodig waar je stabiel op kunt staan. Je moet toch een beetje boven je macht uitwerken dus een wankele positie is geen optie. Naast deze trap heb je nodig een schroefboormachine, schroeven en pluggen, eventueel een klopboormachine als jouw plafond erg hard is, een schroevendraaier en een striptang. Elektrische boormachines zijn er in veel verschillende soorten. Kijk goed van welk materiaal jouw plafond is gemaakt om te bepalen welke boormachine je dient te gebruiken

Voordat je begint met de klus.. schakel de stroom uit! Je gaat werken met elektriciteit dus veiligheid staat voorop. Weet je niet zeker of je de juiste groep te pakken hebt, schakel dan alle groepen uit. Liever even alle klokken opnieuw instellen dan een optater van 220V. Je kunt altijd ook nog even dubbelchecken of de stroom eraf is met een speciale spanningszoeker.

Stap 1 de bevestgigingsbeugel vastmaken
Aan de meeste plafondlampen zit een bevestigingsbeugel. Dit is de beugel waarmee je de lamp aan het plafond gaat bevestigen. Deze beugel moet je eerst van je lamp afschroeven zodat je hem aan je plafond kunt vastmaken. Check even of je de beugel direct aan het plafond kunt bevestigen (dit komt bij oudere huizen nogal eens voor) of dat je hem aan een centraaldoos vast moet maken. Als je de bevestingingsbeugel vastgemaakt hebt kan straks de lamp eraan bevestigen. Veelal kan je dit met 2 schroefjes doen.

Stap 2 Elektriciteit aansluiten
Aan de hanglamp zit als het goed is een kroonsteentje. Hier moet je de elektriciteitsdraden aan vastmaken. Als eerste moet je de elektriciteitsdraden die uit het plafond komen strippen. Dat wil zeggen dat je een stukje van het plastig van de blauwe en zwarte draad afhaalt. Steek de draden in de gaten van het kroonsteentje en schroef deze vervolgens vast. Eventueel is er nog een geel-groene draad. Dat is de aardedraad en die komt voor als de lamp geaard is.

Stap 3 De lamp bevestigen
Hier ga je de plafondlamp aan de bevestigingsbeugel vastmaken. De aansluitkap van de lamp draai je vast aan de bevestigingsbeugel.

Stap 4 Let there be light
Als laatste draai je de lamp van de plafondlamp in de fitting. Kies bij voorkeur voor een ledlampje. Deze is energiezuinig en gaat heel lang mee!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners