3822
De muren van je woonkamer schilderen: 7 tips

De muren van je woonkamer schilderen is erg leuk om te doen. Je ziet hoe de woonkamer opknapt en er heel anders uit gaat zien. Misschien wil je het echt helemaal anders dan anders doen, of ga je juist voor een verfrissing van de bestaande look. Wat je ook wilt, bekijk eerst deze tips voor je aan de slag gaat met het schilderen van je woonkamer!

 

1.         Is de muur mooi strak?

Veel mensen denken dat het schilderen van een muur alles oplost. Niets is minder waar. Als de ondergrond niet goed is, wordt het schilderwerk ook lelijk. Check dus eerst of de muur wel mooi strak is. Verwijder oude behangresten als die nog op de muur zitten. Vul gaatjes met vulmiddel en zorg dat de muur zo strak mogelijk is.

2. Ga voor een verrassende kleur

Bij het uitzoeken van verf heb je heel veel mogelijkheden. Wil je kleur in huis? Ga dan voor een muur in een opvallende, verrassende kleur. De andere muren kun je wit maken, waardoor je woonkamer toch rustig en ruim blijft ogen. Muurverf is te vinden in vrijwel alle denkbare kleuren. Zó kies je de juiste kleur voor je muren.

3. Ga voor gewaagde patronen

Iedereen kan een effen muur schilderen. Maar de laatste jaren is het helemaal in als je meerdere kleuren met elkaar combineert. Denk bijvoorbeeld eens aan een muur met twee of zelfs drie kleuren. Of schilder een gewaagd patroon op een muur. Je kunt gaan voor een strak patroon, waarvoor je delen moet afplakken. Maar je kunt ook kiezen voor een abstract patroon dat je uit de losse hand schildert. Check ook de kleurentrends van dit jaar.

4. Test je kleur

Het kiezen van een kleur is lastig als je niet weet wat het gaat doen. Wil je bijvoorbeeld een muur zachtroze schilderen? Dan kun je het beste enkele lichte tinten uitzoeken en ze op de muur testen. Alleen op een groter oppervlak zie je goed hoe de kleur eruit komt te zien. Let op: meestal lijken kleuren donkerder als je er een hele muur mee bedekt, zeker als je dit combineert met wit.

5. Plak randen en plinten goed af

Een muur schilderen lijkt makkelijk. Maar je werkt meestal met een roller, waardoor je de randen niet zo heel precies kunt doen. Het is dan ook beter om de randen en plinten goed af te plakken met schilderstape. De tape verwijder je weer zodra je klaar bent met schilderen. Als je wacht tot de verf droog is, kun je die kapot trekken als je de tape verwijdert.

6. Leg schilderzeil op de vloer

Schilderzeil is heel goedkoop en kan makkelijk worden neergelegd. Tape de randen vast aan de (afgeplakte) plinten zodat er geen open randen meer zijn. Omdat je werkt met een roller, kunnen er kleine spetters vallen. Latexverf is met een krabbertje nog van de vloer te krijgen, maar muurverf op water- of terpentine basis is veel lastiger van de vloer te verwijderen. Door schilderzeil te gebruiken bespaar je jezelf uiteindelijk veel werk.

7. Werk bij goed licht

Vooral in de winter is het vaak heel lastig als je werkt in het donker. Kunstlicht, bijvoorbeeld een bouwlamp, heeft als nadeel dat je oneffenheden niet goed ziet. Zo kan het gebeuren dat je denkt dat de muur keurig geschilderd is, maar dat de volgende dag blijkt dat er kleurverschillen zijn. Wacht dus altijd met het beoordelen van je werk tot de volgende dag en bekijk het bij daglicht. Je kunt het dan nog bijwerken voordat je gaat opruimen.

De muren van de woonkamer kun je prima zelf schilderen. Er zijn niet veel dingen die mis kunnen gaan, zeker niet als je deze tips in je achterhoofd houdt. Het is een hele mooie en snelle manier om te zorgen dat je woonkamer er weer heel anders uit komt te zien. Ben jij toe aan een nieuwe look? Ga aan de slag en schilder de muren van je woonkamer!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners