1177
6 praktische schildertips
Gepubliceerd: 05-04-2022 Laatste update: 13-09-2023

Veel mensen nemen graag zelf de kwast of de roller ter hand voor kleinere schilderprojecten. Dit is uiteraard geen probleem als je maar weet hoe je dit het beste kunt aanpakken. Er zijn in de praktijk immers best veel zaken die nog wel eens misgaan. Daarom delen we hieronder 6 praktische schildertips met je. Misschien staan er wel punten tussen waar je zelf nog nooit aan gedacht zou hebben.

De functie van schilderwerk

De belangrijkste functie van (buiten) schilderwerk is het bieden van een beschermende laag tegen alle soorten weersinvloeden. Deze weersomstandigheden kunnen best extreem zijn in ons land. Een hete en droge periode of zware regenval zijn geen uitzonderingen.Daarnaast wordt de buitenkant van een huis ook blootgesteld aan bijvoorbeeld roetdeeltjes. Ook dit kan ervoor zorgen dat de buitenkant van een huis minder wordt. Daarom is het belangrijk om ongeveer om de ongeveer 5 jaar je huis te laten verven. De verf is naast verfraaiing namelijk ook verantwoordelijk voor een stukje bescherming van de buitenkant van een huis.

De binnenkant van een huis schilderen heeft meestal louter esthetische redenen. Mensen willen er gewoon graag mooi bijzitten en door de woning binnen mooi te schilderen bereikt men dat.

6 praktische schildertips

Zoals aangegeven nemen veel mensen graag zelf de kwast ter hand. Toch zijn er wel een aantal zaken om op te letten en rekening mee te houden voordat je met de kwast in de weer gaat of je nu binnen of buiten gaat schilderen. We zetten daarom hieronder een aantal tips voor je op een rijtje:

  • Het lijkt even wat meer werk maar verwijder de deurknoppen, het beslag of stopcontacten altijd als dat mogelijk is. Kan dat niet? Plak deze dan goed af. Het verwijderen van verf achteraf is veel meer werk.
  • Zorg dat er voldoende ventilatie is als je binnen gaat schilderen. Verf is een chemisch product. Het veelvuldige inademen hiervan is niet erg gezond.  
  • Schilder niet bij een hele hoge of een hele lage temperatuur. De meest ideale keuze is om “achter de zon aan te werken”. Dit betekent dat je gaat schilderen op de plekken waar de zon al is geweest. Als je zou schilderen in de volle zon, zal de verf opwarmen waardoor het oplosmiddel in de verf te snel zal verdampen. 
  • Ga voor jezelf na met welke verf je aan de slag gaat. Verf kopen kun je natuurlijk in grote potten bij de bouwmarkt maar bedenk even of dit wel de juiste keuze is. Vaak ben je onderaan de streep een stuk voordeliger uit als je kiest voor kwaliteitsverf en hier iets meer voor betaalt dan het huismerk van de bouwmarkt. Van de kwaliteitsverf zul je namelijk een stuk langer plezier hebben.
  • Verwijder afplaktape direct van de werkplek. Deze tape is in later stadium erg lastig weg te halen.
  • Dek de rand van de verfpot af met aluminiumfolie om de randen schoon te houden. Als je dit doet tijdens de schilderklus kunt u het blik op een schone manier afsluiten zonder dat alles onder zit.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide