2124
Veilig werken op hoogte? 3 tips

Of je nu op zoek bent naar een goede manier om als amateurklusser een daktuintje te plaatsen of je als je werkzaam bent in de bouw en dagelijks op hoogte werkt: het is wel zo fijn als dat zo veilig mogelijk kan. Er gebeuren helaas nog veel ongelukken tijdens het werken op het dak. Het maakt niet uit hoe hoog zo’n dak dan is, als je valt, kun jij je lelijk bezeren. Het is daarom erg belangrijk om je goed voor te bereiden voor werk op hoogte. Kom - veilig- van dat dak af met deze drie tips!1. Maak een veilige werkplek
Om gevaarlijke situaties op hoogte te vermijden, is het belangrijk om een veilige werkplek op het dak te creëren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat eventuele gaten of andere hindernissen afgedekt zijn, zodat je nergens aan vast kunt blijven haken of doorheen kunt zakken. Zo is struikelen ook geen optie. Werk je met gereedschap? Dan is het cruciaal om dat gereedschap op vaste grond goed na te lopen. Mist er geen onderdeel, werkt alles naar behoren, kun je met betrouwbaar gereedschap aan het werk? En ook cruciaal: zorg dat je steiger of trap steviger dan stevig vast staat.

Het beste scenario: ga niet meteen aan de slag, maar doe ook een proefcheck om straks zo efficiënt en veilig mogelijk te werken. Altijd even testen, dus – dat kan een hoop ellende voorkomen, want dan weet je zeker dat je een veilige werkplek hebt.

2. Zorg voor een goede valbeveiliging
In het verlengde van een goede werkplek maken op het dak, ligt het dragen van de risico’s als je onverhoopt toch valt. Valbeveiliging is daarom erg gewenst. Dat kan een kabelsysteem zijn, maar ook goede ladderborging.Volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op elke hoogte vanaf 2,50 meter valbeveiliging zelfs verplicht - net als plekken waar een groter valrisico kan zijn.

Op zoek naar valbeveiliging? Toonaangevende fabrikant eyecatchersafety is dan een goede partij: zij hebben een groot aanbod aan tijdelijke en permanente valbeveiligingssystemen en kijken graag mee naar welke oplossing het beste werkt in jouw situatie.

3. Gebruik altijd je gezonde verstand
En last, but notleast: als je op hoogte werkt, is het ontzettend belangrijk om altijd je gezonde verstand te gebruiken om vervelende ongelukken te voorkomen. Kleed je aan naar de weersomstandigheden, neem genoeg pauze en het meest van belang: werk rustig en wees nooit overmoedig. Met bovenstaande tips kun jij veilig werken op hoogte!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners