1638
Staal op het dak

Het wordt vooral gebruikt voor schuren, stallen, loodsen en garages. Stalen platen voorzien van een profiel die zowel voor de wanden en dakbedekking worden gebruikt. Het grote voordeel is de relatief eenvoudige montage en voordelige prijs.


Damwandplaten en dakpanplaten

Damwandplaten worden voornamelijk in staal geleverd ofschoon er ook kunstof varianten zijn. Het staal wordt voorzien van een coating wat bescherming biedt voor roestvorming. Afhankelijk van de bestemming van het gebouw worden de platen met of zonder isolatie geleverd. De platen zijn er in twee versies: dakpanplaten en damwandplaten. Het verschil is de samenstelling en de functie. Dakpanplaten worden uitsluitend gebruikt als dakbedekking en damwandplaten als gevelbekleding.

Industriele outlook

Met de platen is een snelle constructie mogelijk. We zien de gebouwen dan ook in agrarische gebieden en langs de snelwegen als grote distributiegebouwen. Het materiaal wordt ook meer en meer in de woningbouw gebruikt als goedkoop alternatief voor traditionele dakpannen. Voor veel mensen blijft deze constructie als dakbedekking toch té industrieel. Velen associëren de platen met de oude golfplaten die vooral werden gebruikt voor schuren en overkappingen.

Onderhoudsarm en goedkoop

Het materiaal heeft ongekende voordelen waarvan de prijsstelling er één van is. Staal heeft een lange levensduur en is mits voorzien van een goede coating onderhoudsvrij. De constructie is in feite een prefab bouw die een korte bouwperiode heeft. Ook de handige doe het zelver kan de schuur of carport zelf voorzien van deze dakbedekking.

Dakpannen van klei favoriet

Voor de bouw van woningen met een hellend dak is de traditionele keramische dakpan het meest favoriet. De van klei gemaakte dakpannen zijn erin gegolfde of vlakke uitvoering. Een voordeliger variant is de betonnen dakpan. Die dakpan wordt meestal voorzien van een coating wat mosvorming voorkomt. Dakbedekking bepaalt in hoge mate de uitstraling van de woning. Zowel wat betreft outlook en duurzaamheid wint de keramische dakpan. Hiervoor dient wel een hogere stelpost te worden opgenomen.

Natuurleien als dakbedekking is het meest duurzaam. Het wordt vooral toegepast in de duurdere woningen waarbij uitstraling en duurzaamheid de factor zijn en kosten een mindere rol spelen. Het plaatsen van leisteen vergt specifieke vakmanschap.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners