Een dak boven uw hoofd. Het wordt beschouwd als één van de meest essentiële basisbehoeften die de mens heeft. Het is dan ook zeker belangrijk om op tijd in te grijpen als uw dak onderhoud nodig heeft, of zelfs helemaal moet worden vervangen. Tegelijk is het een grote financiële investering, dus het is ook van belang om goed alle opties te bekijken en geen overhaaste beslissingen te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden, zowel in wat u wil laten doen, als de verschillende materialen.

Basisopties
Ten eerste is er de vraag wat er precies moet gebeuren. Soms kan een dakrenovatie genoeg uitkomst bieden. Zorg wel dat u zeker weet dat dit genoeg is, het kan soms een goede investering zijn het hele dak, inclusief de constructie, te vervangen als dit anders na een paar jaar toch zou moeten. De optie bestaat ook om een nieuw dak over uw oude dak te laten plaatsen, dit heet een overzetdak. Als de constructie nog goed is, maar het dak is ingezakt, kan dit een goede optie zijn. Dit is alleen aan te raden bij daken die in goede staat zijn, soms wordt het namelijk pas duidelijk waar de zwakke delen van een dak zitten wanneer je het dak eraf haalt.

Materialen
Bij een plat dak zijn de volgende opties mogelijk:  • Bitumen, ofwel dakleer. U kunt kiezen tussen SBS gemodificeerde of APP gemodificeerde bitumen. SBS is elastischer en dus flexibeler te gebruiken. APP kan weer heel goed tegen UV-straling en hoge temperaturen.

  • EPDM, ofwel synthetisch rubber. EPDM is duurzamer en ecologisch meer verantwoord dan bitumen.

  • Groendak. De naam zegt het al, op dit dak groeit beplanting. Dit kan variëren van simpele begroeiing tot hele tuinen. Dit dak heeft een onderdak nodig. Bitumen is hiervoor niet geschikt, maar EPDM zeker wel.


Bij een hellend dak heeft u de volgende opties:  • Dakpannen. U kunt kiezen tussen betonnen dakpannen of keramische dakpannen (klei). Betonnen dakpannen zijn wat goedkoper. Keramische dakpannen gaan zeer lang mee.

  • Leien. U kunt kiezen uit kunst-, bitumen-, of natuurleien. Een leien dak gaat minder lang mee dan een dakpannen dak, maar wordt vaak gekozen omdat het mooi bij het huis past.

  • Metalen. De keus is tussen een zinken, koperen of aluminium dak. Een metalen dak is duurder dan de andere opties, maar gaat wel lang mee en is onderhoudsvriendelijk. Een nadeel is dat het meer lawaai kan geven. Een metalen dak wordt dan ook eerder bij industriële gebouwen gebruikt.


Extra opties
Naast materialen moet u ook nadenken of u extra opties wil. Denk hierbij aan ramen (misschien wilt u extra zonlicht), dakkapellen, zonnepanelen, et cetera. Er is van alles mogelijk en bij een geheel nieuw dak heeft u de kans om het te maken zoals u wilt.


Ook leuk om te lezen