2614
Bron beeld: Slimster

Met een dakkapel tover je een krappe zolder om tot een grote werkruimte, slaapkamer of wasruimte. Maar wat voor dakkapellen bestaan er eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van deze soorten? Hoe zit het met vergunningen? En ook niet onbelangrijk: wat betaal je voor een dakkapel?

 

De kosten
Een dakkapel is een opbouw die op je dak geplaatst wordt. Maar daarin heb je verschillende varianten. Hout, kunststof, polyester. Prefab (kant-en-klaar) of traditioneel. Omdat woningen ook erg van elkaar verschillen is er geen vaste prijs te noemen voor een dakkapel. De prijs is niet alleen afhankelijk van het formaat of type dakkapel, maar ook van hoe schuin je dak is en welke opties je bij de dakkapel kiest. Het is altijd slim om vrijblijvend verschillende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Gemiddeld betaal je tussen de €3.000 tot €5.000 voor het plaatsen en de aanschaf van een dakkapel van 2-4 meter breed. Ga je naar 8 meter breedte dan kom je eerder uit op €9.000. Voor een eenzijdige nokverhoging van 5 meter breed betaal je tussen de €7.500 en €10.000, maar dan kun je voortaan welrechtop staan op zolder! Hout is het goedkoopste materiaal, maar vraagt onderhoud en is dus op de lange termijn soms juist duurder dan een kunststof dakkapel. Het plaatsen van een prefab dakkapel kost minder dan de traditionele dakkapel die ter plekke wordt gebouwd.

Materiaalkeuze
Eén van de keuzes die je moet maken bij de aanschaf van een dakkapel is welk materiaal er wordt gebruikt. Hout is het meest populair omdat de aanschafkosten het laagste zijn, maar ook vanwege de natuurlijke uitstraling. Echter vraagt hout om regelmatig onderhoud; een kunststof dakkapel is daarvoor een betaalbaar alternatief. Polyester is het duurste materiaal, maar ook het meest energiezuinig en waterdicht.

Andere keuzes
Je hebt oneindig veel keuze wat betreft het soort dakkapel dat je op je huis wilt zetten.

 • Type (prefab of traditioneel
 • Materiaal (hout, kunststof, polyester)
 • Ramen (aantal, type, locatie)
 • Dak (plat of schuin)
 • Ventilatieroosters (aantal, type, locatie)
 • Dakgoot (standaard of een verborgen goot)
 • Insectenhorren
 • Rolluiken
 • Mogelijkheid tot plaatsing zonnepanelen
 • Afwerking binnenkant (ja of nee, en materiaalkeuze)
 • dakKnieschotten (verschuifbare schotten voor praktische bergruimte)

Vergunning nodig?
Vaak is voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning nodig – afhankelijk van je type woning, de kant van het huis waar je de dakkapel wil plaatsen, en het soort dakkapel dat je kiest. Wil je graag je dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen? Dan moet je met een aantal factoren rekening houden: zoals een plat dak, plaatsing op de achtergevel, en bijvoorbeeld een maximale hoogte van 1,75 meter.

Aan de slag!
Als je een idee hebt van wat je voor dakkapel op je huis wilt is het slim om offertes aan te vragen en die met elkaar te vergelijken. Zo kun je de beste match met jouw wensen, portemonnee en woning vinden. Jouw ideale dakkapel? Bekijk dakkapellen voorbeelden & prijzen. Voor je het weet heb je er een extra kinderkamer én washok bij! Of maak je er liever een kantoor van?

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners