1083
Dakrenovatie: dit kan het je opleveren
Gepubliceerd: 26-01-2022

Is je dak sterk verouderd? Of is je dakbedekking beschadigd? Deze twee gevallen zijn vaak de aanleiding tot dakrenovatie. Bij een dakrenovatie worden bepaalde onderdelen van het dak vernieuwd; waardoor je dak weer jarenlang meegaat. In dit artikel lees je meer over wat een dakrenovatie precies inhoudt en wat het je oplevert.

Wat is een dakrenovatie?

Bij een dakrenovatie worden een aantal onderdelen van het dak vernieuwd, bijvoorbeeld de dakbedekking, dakconstructie en/of de dakgoten.

Een dakrenovatie is nodig als het dak verouderd of beschadigd is en een reparatie te duur of niet voldoende resultaat oplevert. Het renoveren van je dak verbeterd de kwaliteit, waardoor je dak weer jarenlang meegaat!

inspiratiebrochures1.png

De kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Maar ook van het type dak en de soort dakbedekking. Houdt rekening met een prijs tussen de €75,- tot €100,- per m² voor een plat dak en €75,- tot €130,- per m² voor een hellend dak.

Ben jij op zoek naar een dakdekker voor het renoveren van je dak? Op Dakdekkersgids.nl vind je een compleet overzicht van alle dakdekkers in Nederland.

Werkzaamheden dakrenovatie

Een dakrenovatie bestaat uit grote en kleine werkzaamheden.

De belangrijkste en meest ingrijpende werkzaamheden van een dakrenovatie zijn:

 • Nieuwe dakbedekking: onder invloed van weersomstandigheden beschadigt je dakbedekking in de loop der jaren. Het is erg belangrijk om je dakbedekking in goede conditie te houden omdat je zo lekkages en andere problemen voorkomt. Bij een dakrenovatie wordt een deel van of de gehele dakbedekking vervangen. De werkwijze hangt af van het type dak en soort dakbedekking.
 • Overzetdak plaatsen: als de dakbedekking vervangen moet worden en de dakconstructie optimaal is, is dit een optie. De dakdekker plaatst een nieuw dak over het bestaande dak.
 • Onderdak plaatsen: een onderdak is een bescherming laag tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Nieuwe woningen zijn voorzien van een onderdak; bij oudere woningen wordt deze geplaatst als je ervoor kiest om je dak ook te isoleren.
 • Vernieuwen en herstellen van de dakconstructie: een slechte staat van de dakconstructie levert een groot gevaar op: je loopt het risico dat het dak doorzakt. Het is dus erg belangrijk dat de dakconstructie zo snel mogelijk wordt gerenoveerd.

Kleinere werkzaamheden die deel uit maken van een dakrenovatie zijn:

 • Schoorsteen renoveren
 • Hemelwaterafvoer vernieuwen
 • Dakgoten repareren of vernieuwen

Voor het renoveren van je dak heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand woont of als jij je dak gaat uitbreiden of veranderen. 

Voordelen van dakrenovatie

Het renoveren van je dak levert je veel op, zoals:

 • Dakrenovatie verlengt de levensduur van je dak. Dakbedekking gaat zo’n 25 tot 125 jaar mee, afhankelijk van het soort dakbedekking.
 • De woning waarde verhoogt dankzij renoveren. Het renoveren van je dak is een investering die geld kost maar ook oplevert. Na een renovatie gaat je dak weer jarenlang mee. En dat niet alleen: het geeft je woning een goed onderhouden uitstraling.
 • Een goed onderhouden dak bespaard energie: ook zonder dakisolatie of zonnepanelen levert het renoveren van je dak een lagere energierekening op. Een beschadigd en verouderd dak zorgt ervoor dat er meer warmte uit je woning ontsnapt, waardoor je meer moet stoken om je huis op temperatuur te houden.

Dakrenovatie-dakdekker.jpg

Extra opties en nog meer voordelen bij het renoveren van je dak

Het is slim om de werkzaamheden te combineren met het plaatsen van dakisolatie of zonnepanelen. De dakdekkers zijn toch bezig; het dak is al open. Zo hoef je ook niet twee keer te verbouwen!

Door het combineren van een dakrenovatie en het plaatsen van dakisolatie bespaar je op de kosten. Dakdekkers voeren beide werkzaamheden tegelijkertijd uit. Bij daken zonder isolatie gaat er veel warmte verloren via het dak.  Met dakisolatie bespaar je op je energierekening. De investering verdien je binnen no-time weer terug!

Dakisolatie kan op twee verschillende manieren worden geplaatst: langs binnen en langs buiten. Dakisolatie langs binnen is een makkelijke methode waarbij de dakconstructie niet aangepast hoeft te worden. De dakdekker plaatst het isolatiemateriaal tegen het bestaande dak. Bij dakisolatie langs buiten plaatst de dakdekker het isolatiemateriaal onder de dakbedekking.

Naast dakisolatie is het ook mogelijk om het renoveren van je dak te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Dit gebeurt op twee verschillende manieren:

 • De zonnepanelen worden boven de dakbedekking geplaatst;
 • De zonnepanelen worden in de dakbedekking geplaatst.

Door het plaatsen van zonnepanelen bespaar je nog meer op de energierekening: ook deze investering verdient zichzelf in de loop der jaren weer terug.

Beide maatregelen hebben grote voordelen:

 • Je woning is dankzij dakisolatie en/of zonnepanelen nog meer waard.
 • Je bespaart al snel €400,- tot €600,- per jaar met dakisolatie op je energierekening en met 10 zonnepanelen bespaar je al snel ongeveer €782,- per jaar.
 • Je hebt recht op een subsidie bij dakisolatie. Op verbeterjehuis.nl lees je meer over deze subsidies.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide