470
Daarom kies je voor golfplaten om op het dak van je woning of schuur
Gepubliceerd: 29-09-2023

Ben je aan het verbouwen en is de bestaande dakbedekking niet meer afdoende bestand tegen het weer? Wordt het tijd om de boel te vernieuwen, zowel op de woning als op de schuur of een ander bouwwerk op eigen terrein? Denk dan eens aan de mogelijkheid om golfplaten te gebruiken!

Zeker vanuit oogpunt van duurzaamheid is dat een verstandige keuze, want golfplaat gaat lang mee en is bestand tegen de invloeden van het weer in ons land. Bovendien is golfplaat eenvoudig te verwerken en licht van gewicht, dus niet moeilijk om te verplaatsen.

Afvoer van regenwater

Door de golvende structuur van golfplaat is dit type dakbedekking zeer geschikt voor de afvoer van regenwater. Tegelijk zorgt diezelfde structuur ervoor dat de platen heel goed afsluiten, zodat de kans op lekkage met dit type dak vrijwel nihil is. Een handige doe-het-zelver kan zo snel een prima dakbedekking realiseren. Gewoon wat goedkope golfplaten kopen en die met behulp van speciale bouten aan het dak bevestigen.

inspiratiebrochures1.png

Geluiddempend

Het luide gekletter van de regen op een dak van golfplaten was in het verleden voor veel mensen een reden om niet voor dit type dakbedekking te kiezen. De techniek heeft echter niet stilgestaan. Je kunt bijvoorbeeld Humanit golfplaten kopen als je geen last van overmatig geluid wilt hebben. Deze platen hebben namelijk een geluiddempende eigenschap. Ook zijn ze goed bestand tegen ammoniak, dat is een pluspunt wanneer ze toegepast moeten worden in de agrarische sector.
 

Golfplaten afschuinen

Wanneer je golfplaten op je dak legt, laat je ze een klein beetje overlappen om ervoor te zorgen dat hemelwater niet tussen de naden door naar binnen kan lekken. Als je de platen dan niet op de hoeken zou afschuinen, liggen er bij de hoekpunten vier lagen over elkaar heen. Logisch, want bij een hoekpunt komen vier golfplaten bijeen. Het is daarom gebruikelijk om van twee hoeken een schuin stukje af te snijden, zodat er nog maar twee lagen op het hoekpunt over elkaar liggen.

Kleuren

Golfplaten zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. De platen die van vezelcement gemaakt zijn, hebben over het algemeen een grijze kleur, terwijl er ook antracietkleurige en donkergroene golfplaten zijn. Golfplaten van alu-zink hebben een metaalgrijze kleur en uiteraard bestaan er ook volop golfplaten die licht-doorlatend witachtig zijn of zelfs glashelder. Deze laatste gebruik je voor het bedekken van transparante daken.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide