1360
Alles wat je moet weten over dakisolatie

Ben jij van plan om je dak te isoleren? Dan zijn er heel wat dingen die je vooraf moet weten. Want wanneer kun je dat het beste doen? Welke materialen moet je gebruiken? En kun je dit zelf, of kun je klus beter uitbesteden? Hier vind je alles wat je moet weten over dakisolatie.

Is je dak aan vervanging toe?

Bij dakisolatie gaat het meestal om daken die al best oud zijn. Als jouw dak ouder is dan 25 jaar, is het verstandig om een expert te laten kijken naar je dak. Misschien heb je problemen met lekkage waarvan je nog niets wist. Of blijkt dat er dakbalken aan vervanging toe zijn. In dat geval kun je de dakrenovatie en dakisolatie goed met elkaar combineren. Dat bespaart uiteindelijk heel wat geld, omdat het in één keer kan. Een expert van Trudodak kan je geheel vrijblijvend adviseren over zowel de kwaliteit van je dak als over de isolatie die goed zou zijn.

Dakisolatie: de voorbereiding

Dakisolatie wordt meestal geadviseerd bij oudere woningen. Er is alleen een probleem: warme lucht is meestal ook vochtig. Door het vocht in huis op te sluiten kan in oudere woningen een vochtprobleem ontstaan. Zeker als er dakisolatie is aangebracht kan dit problemen geven. Zorg dus voor een goede voorbereiding. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende mogelijkheden voor ventilatie op je zolder. Verder moet je je ook afvragen of je je huis op andere gebieden al voldoende geïsoleerd hebt.

Binnen of buiten isoleren?

Isoleren vanaf binnen is meestal een stuk gemakkelijker dan vanaf buiten. Dan moeten namelijk de dakpannen van het dak af. Maar… het isoleren van buitenaf is veel effectiever! Je zit namelijk niet met balken en randen die moeilijk te isoleren zijn. De isolatie wordt dus beter, sluit netter aan en is effectiever als je van buitenaf isoleert. Je voorkomt ook koudebruggen en je krijgt doorgaans minder last van vochtproblemen in huis.

Het isolatiemateriaal

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal dat geschikt is voor dakisolatie. De meeste mensen kennen wel het gebruik van glaswol en steenwol als isolerende laag. Maar er zijn ook nog andere materialen die weer andere voor- en nadelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan hardschuimplaten. Ga je je dak laten isoleren, dan krijg je doorgaans ook advies over de verschillende mogelijkheden qua materialen.

Tegelijkertijd nog andere klussen uitvoeren

Meestal loont het om verschillende klussen tegelijk te laten uitvoeren. Stel je voor dat je nu van buitenaf je dak laat isoleren. Denk dan ook eens na over de mogelijkheden voor zonnepanelen of een zonneboiler. Ook als je daar nu nog geen geld voor hebt, kun je daar wel alvast de voorbereidingen voor treffen. Zo voorkom je dat je later je dak weer open moet maken voor het aanleggen van buizen of leidingen. Wil jij een dakkapel op je dak? Dan is dit ook heel goed te combineren met dakisolatie! Door nu een dakkapel te plaatsen voorkom je veel bijkomende kosten en je kunt meteen ook de dakkapel goed isoleren.

Dakisolatie is heel anders dan de meeste mensen denken. Vaak wordt simpelweg gedacht dat het genoeg is om wat steenwol of glaswol tegen het dak te bevestigen. In de praktijk blijkt dit echter maar heel weinig effect te hebben op de isolatiewaarde van je dak. Het is dan ook goed om je van tevoren in te lezen over dakisolatie en om een expert in te schakelen. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en kun je de beste optie kiezen voor jouw woning.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners