620
5 aandachtspunten bij dakisolatie
Gepubliceerd: 02-10-2023 Laatste update: 11-10-2023

Door je dak te isoleren, kan je flink wat besparen op je energiefactuur en geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Dakisolatie plaatsen is wel geen eenvoudig werk en er komt heel wat bij kijken. Daarom overlopen we 5 aandachtspunten waarmee je best rekening houdt wanneer je je dak wil isoleren. 

1. Vergelijk offertes en prijzen

Dakisolatie kosten kunnen verschillen per vakman. Voor je je dak laat isoleren, is het daarom aangewezen om offertes van meerdere isolatiespecialisten te vergelijken. Kijk daarbij zeker naar de verschillende prijzen en kostenposten, maar ook naar andere zaken zoals de voorgestelde isolatiemethode en het materiaal, de uitvoertermijn, het advies, referenties… Zo kan je een doordachte keuze maken. Door meerdere offertes te vergelijken, kan je vaak ook extra kosten besparen en de interessantste aanbieding kiezen. 

2. Pas de juiste isolatiemethode toe

Een schuin of hellend dak kan je zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Ook een plat dak kan je op drie verschillende manieren isoleren: langs de binnenzijde, langs de buitenzijde of via de omgekeerde dak methode. Wat de beste methode is, hangt af van jouw eigen situatie. Je schuin dak langs buiten isoleren is bv. aangewezen wanneer je een grotere renovatie voor ogen hebt of binnen geen ruimte hebt voor isolatie. 

Wil je je schuin dak isoleren, maar gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan is het waarschijnlijk beter om je zoldervloer te isoleren. Op die manier moet je je zolder niet mee verwarmen en kan je dus extra energie besparen. Denk dus goed na over wat voor jouw persoonlijke situatie de meest aangewezen isolatiemethode is. Lees er meer over op www.dakisolatie-advies.nl/schuin-dak-isoleren.

3. Denk na over de dikte van de dakisolatie

Naast de juiste isolatiemethode, kies je ook best het juiste isolatiemateriaal met de juiste dikte. Hoe dik de isolatielaag moet zijn, is afhankelijk van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal. Een betere isolatiewaarde betekent dat de laag minder dik moet zijn. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met de dikte van je dakisolatie wanneer je isoleert langs binnen. In dat geval heb je er namelijk baat bij om zo weinig mogelijk ruimte te verliezen aan de binnenkant van je dak. 

De dikte van de isolatielaag is daarnaast ook belangrijk om aanspraak te kunnen maken op dakisolatie subsidies. Zo moet je dakisolatie bv. een Rd-waarde van 3,5 m² K/W hebben om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie. 

4. Laat een dampscherm plaatsen

Als je je dak laat isoleren, is het belangrijk om ook een dampscherm te voorzien. Dat is meestal een dunne, waterdichte folie die vochtige lucht van binnenshuis tegenhoudt. Het zorgt er dus voor dat er geen vocht aan het isolatiemateriaal kan. Dat is belangrijk omdat isolatiemateriaal dat in contact komt met vocht niet meer zo efficiënt werkt en een slechtere isolatiewaarde krijgt. 

Sommige isolatiematerialen zijn standaard al voorzien van een dampremmende laag. Bij andere materialen is het nodig om nog een aparte folie te plaatsen. 

5. Vermijd kieren en koudebruggen

Koudebruggen komen voor op plekken waar je isolatielaag onderbroken is. De warmte wordt in dat geval via het materiaal van de constructie zelf getransporteerd. Daardoor krijg je in de winter warmteverliezen en in de zomer komt er net meer warmte binnen in je woning. Koudebruggen zorgen met andere woorden voor een lager rendement van je isolatie. 

Om koudebruggen te vermijden, moet je ervoor zorgen dat het isolatiemateriaal overal goed aansluit. Gebruik daarvoor het juiste isolatiemateriaal en kies indien mogelijk voor dakisolatie langs de buitenzijde, aangezien op die manier de volledige dakconstructie voorzien wordt van een ononderbroken isolatielaag. 

TIP: een isolatiespecialist houdt rekening met alle aandachtspunten en zorgt voor een optimale en duurzame isolatie van je dak. Zo ben je zeker dat deze efficiënt zal werken en lang meegaat. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide