1322
2 x duurzaam in huis & tuin
Gepubliceerd: 03-09-2021

In 2050 moet de Nederlandse samenleving volledig CO2-neutraal zijn. Dat zorgt ervoor dat er heel veel nog moet veranderen in de manier waarop we energie gebruiken. Het is mogelijk om met relatief eenvoudige middelen nu al een voorbereiding te treffen voor de toekomst waarbij het milieu moet worden gespaard. Hieronder staan een paar bijzondere tips voor huis & tuin.

Een groen dak 

Wellicht heb je het in je omgeving al wel eens gezien: planten op een dak. Het is niet alleen een mooi beeld, maar heeft ook veel voordelen. SimplySedum is zo’n bedrijf dat groene daken kan leveren. Dat is mogelijk via matten of cassettes. Er zijn opties voor alle soorten daken, dus zowel platte daken als hellende. De voordelen hiervan zijn:

1. Natuurlijke isolatie

Door een laag groen op je dak heb je extra isolatie. Lekker warm in de winter en koel in de zomer. Ongeacht de energie die je gebruikt, bespaar je nu en in de toekomst met een groen dak.

inspiratiebrochures1.png

2. Bescherming van je dak

Door de extra laag groen, kan je verzekerd zijn dat je dak langer meegaat. De laag planten geeft bescherming tegen regen en de uv-straling. Ideaal voor je dak, zonder dat jij er veel aan hoeft te doen.

3. Opslag van regenwater

De planten op een groen dak hebben allemaal het vermogen om regenwater tijdelijk op te slaan en dan weer langzaam af te geven aan de omgeving. Een mooi extraatje voor het milieu.

4. Extra biodiversiteit

Vooral in de steden is er vaak weinig ruimte voor vogels en nuttige insecten. De tuinen zijn te netjes en bieden te weinig bescherming. Een groen dak biedt veel meer mogelijkheden.

De leiboom, terug van weggeweest

Een flink aantal bomen laat zich leiden in de groei. Dit worden ook wel leibomen genoemd. Door de takken in een raamwerk  van bijvoorbeeld bamboe te plaatsen kan je deze horizontaal laten groeien. Hierdoor kunnen ze een zonnescherm vormen. Vroeger werd hier vooral bij schuren gebruik van gemaakt om in de zomer een natuurlijk zonnescherm te realiseren voor onbeschutte ramen.

Vandaag de dag kan je er het terras of een deel van je tuin mee beschermen op het heetst van de dag. Een bijkomend voordeel is dan privacy. Een scherm vol bladeren is niet doorzichtig voor passanten. Een mooi alternatief voor andere zonneschermen die bij productie vervuiling opleveren.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide