880
Weet jij wat de meest voorkomende oorzaak van een woningbrand is?
Gepubliceerd: 21-03-2024 Laatste update: 22-03-2024

Huiseigenaren moeten zorgen dat hun woning in goede staat blijft. Niet alleen heb je dan meer plezier van je woning, ook voorkom je dat je in de problemen komt. Een slecht onderhouden woning kan namelijk gevaar opleveren.

Lekkage kan zorgen voor rottend hout, een slecht onderhouden cv-ketel leidt ertoe dat je in de winter in de kou moet zitten. Wat veel mensen vergeten, is dat een slecht onderhouden schoorsteen ook grote risico’s met zich mee kan brengen. Wist jij dat een groot deel van de woningbranden in Nederland het gevolg is van een schoorsteenbrand? Een schoorsteen onderhouden is daarom van groot belang. Heb je geen zin om dit zelf te doen? Dan kun je hier een verzekering voor afsluiten. 

Een schone schoorsteen voorkomt vele problemen 

Een schoorsteen wordt gebruikt als ventilatiekanaal voor je verwarming. Je hoeft niet eens een open haard te hebben, ook een gaskachel maakt gebruik van een schoorsteen. In de schoorsteen kan vuil zich eenvoudig ophopen. De wanden van de schoorsteen worden namelijk vet en dat houdt allerlei vuil vast. Hierdoor ontstaat een licht ontvlambare materie op de wand waardoor je grote risico’s loopt. Het is daarom van belang dat je minimaal eens per jaar even een schoorsteenveger laat komen. Deze kan de schoorsteen grondig controleren en schoonmaken zodat al het vuil weer weg is. Als je van jezelf weet dat je zoiets gaat vergeten, dan kun je ook een onderhoudscontract afsluiten bij een schoorsteenveger.

WIN-VLOERKLEED.png

Wat gaat de schoorsteenveger doen? 

Als je een onderhoudscontract afsluit, dan zal de schoorsteenveger ieder jaar contact met je opnemen om een afspraak te maken. Je hoeft dus zelf niet in de gaten te houden wanneer het weer tijd is voor een veegbeurt. De specialist zal je schoorsteen niet alleen schoonmaken, deze zal ook kijken naar de staat van je rookkanaal. Blijkt dat deze meer onderhoud nodig heeft, dan kan de specialist daarvan een rapport maken. De schoorsteenveger maakt je schoorsteen van zowel binnen schoon, alsook van boven via het dak. Daardoor weet je zeker dat er geen vuil in je pijp achterblijft waardoor je het risico op brand aanzienlijk vermindert. 

Verzekering tegen woningbrand

Door regelmatig je schoorsteen te laten vegen, verklein je dus het risico op een woningbrand. Dat is al een eerste goede stap. Toch kun je het risico op brand nooit helemaal wegnemen. Daarom is het verstandig om te kijken welke verzekeringen koophuis je beschermen tegen de mogelijke financiële gevolgen van een brand. Om je op weg te helpen: dat zijn er twee. Namelijk de opstal- en inboedelverzekering

De opstalverzekering is voor je huis en alles wat daaraan vastzit. Deze heb je vaak al, omdat hij verplicht wanneer je een huis met een hypotheek koopt. De inboedelverzekering is voor de spullen in je huis. Denk aan meubels, sieraden, enzovoort. Deze verzekering is niet verplicht, maar vaak wel gewenst. Mochten je spullen namelijk schade oplopen door bijvoorbeeld brand of inbraak, dan kun je rekenen op een vergoeding van de verzekeraar. Zo’n situatie probeer je natuurlijk te voorkomen, maar mocht het toch eens gebeuren, dan geeft een verzekering een stukje zekerheid.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide