2311
Waar rook is… is een rookmelder!
Gepubliceerd: 21-01-2022 Laatste update: 17-04-2022

Je comfortabel en veilig voelen in je eigen huis is misschien wel het allerbelangrijkste. Wij focussen hierbij vaak op het creëren van een omgeving die mooi is en past bij jouw smaak. Maar veiligheid gaat natuurlijk veel verder dan dat. Een goed slot op de deur, een veilige sociale omgeving en fijne buurt dragen hieraan bij. Een gevaar wat echter nog wel eens vergeten wordt, is brandgevaar.

Minder brandjes blussen

Wij schrokken toen wij onlangs hoorden dat het aantal woningbranden nog steeds ieder jaar stijgt. Gelukkig schrokken niet alleen wij, maar ook de politiek was onder de indruk van dit feit. Daarom is het sinds 1 juli 2022 verplicht om rookmelders in huis te hebben. Hoeveel je er dan moet ophangen? Aan te raden is om er minimaal ééntje per verdieping op te hangen, sterker nog; Dit is verplicht.

En wanneer je denkt dat rook en vuur het enige gevaar zijn binnenshuis, die komt helaas bedrogen uit. Zeker wanneer je in een oud huis woont ligt een koolstofmonoxide vergiftiging ook nog op de loer. Natuurlijk wil je je huis niet helemaal vol hangen, sla daarom twee vliegen in één klap en koop een rook- en koolstofmonoxidemelder in één.

WIN-VLOERKLEED.png

Wie mooi wil zijn..

Nu gaan we heel eerlijk zijn; écht mooi zijn rookmelders niet. Althans, dat dachten wij. Toen wij ons onlangs verdiepten in de wereld van de rookmelders waren we blij verrast. Niet alleen omdat ze er tegenwoordig veel mooier uitzien, ook omdat de technologische mogelijkheden enorm zijn toegenomen.

Technologie staat voor alles

Zo zijn diverse rookmelders aan elkaar te koppelen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat wanneer er rook op de begane grond wordt gesignaleerd, hij óók op zolder afgaat. Toch wel een heel veilig gevoel wanneer je kleintjes boven liggen te slapen.

Ook is het mogelijk om de rookmelders te koppelen aan een beveiligingssysteem. Hier is het grote voordeel van dat je zelfs op afstand actie kunt ondernemen wanneer er brand dreigt te ontstaan.

Vraag je je af hoe dat kan, brand terwijl je niet thuis bent? Er valt te denken aan stekkers die in stopcontacten zijn blijven zitten of kaarsen die vergeten zijn te doven. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje.

Hang het slim op

Veel rookmelders zijn gelukkig zonder draad te installeren. Deze zijn veiliger maar natuurlijk ook veel mooier. Mocht je een rookmelder voor in de slaapkamer zoeken? Let er dan op dat je niet een rookmelder koopt met een irritant lampje. Veiligheid is belangrijk, goede slaap natuurlijk ook!

Qua ophangen is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten, je wilt natuurlijk niet dat hij om het minste of geringste afgaat wanneer jij weer je kookkunsten aan het tonen bent. Recht boven het fornuis is dan ook niet handig, in de buurt van de keuken dan weer wel.

Kortom, zorg dat er na rook geen vuur komt. Dit was altijd al belangrijk, maar weet dat het dus ook verplicht is. Veiligheid voor alles. 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide