1667
Heb jij al gedacht aan brandpreventie voor jouw huis?
Gepubliceerd: 09-12-2020

Niemand wil brand in huis. Toch onderschatten we vaak de kans dat dit ons overkomt. We stellen de aanschaf van die rookmelder of brandblusser steeds weer uit. Maar jaarlijks wordt 1 op de 67 woningen door brand getroffen! Hoe is de brandpreventie in jouw huis?

 

Meest voorkomende oorzaken

Hoewel we graag de kans onderschatten dat wijzelf het slachtoffer worden van een woningbrand, ligt de oorzaak van woningbranden juist vaak bij de bewoners. Onachtzaamheid met roken is in een derde van de gevallen de boosdoener; bij fatale woningbranden is het zelfs de meest voorkomende oorzaak. Dodelijke woningbranden ontstaan ook vaak wanneer de bewoner in slaap valt met kaarsen aan of door een kooksituatie.

WIN-VLOERKLEED.png

Gelukkig heeft een woningbrand lang niet altijd een fatale afloop; maar ook verwondingen en schade aan je huis kunnen grote gevolgen hebben. Andere oorzaken van kleinere en grotere branden zijn bijvoorbeeld stoken met hout of haardvuur, een hete lamp die te dicht bij de kerstboom staat of klussen. Maar ook verkeerd gebruik van een apparaat – wasdroger, frituurpan, televisie, CV ketel- kan leiden tot brand.

Het belang van een rookmelder

Wist je dat bij ruim 60% van de fatale woningbranden geen functionerende rookmelder aanwezig was? Ook bij niet-fatale branden geeft rook veel schade; aan de gezondheid en aan het huis. Omdat we niet zo snel wakker worden van rook is de brand vaak al in een ver gevorderd stadium – tenzij een rookmelder je eerder wekt!

Heb jij al rookmelders in huis hangen? Vergeet deze dan niet goed te onderhouden! Vervang de batterijen tijdig en test de rookmelder geregeld. Anders biedt het apparaat na verloop van tijd niets meer dan schijnveiligheid…

Andere brandpreventieproducten

Behalve de bekende rookmelder zijn er nog veel meer producten die kunnen helpen bij brandpreventie. Denk bijvoorbeeld aan een brandblusser voor wanneer de vlam in de pan slaat. Of voorzie slaapkamers op hogere verdiepingen van vluchtladders. Blusdekens zijn bedoeld om beginnende branden te doven; bijvoorbeeld in de keuken of bij een brandend tapijt. In een brandpreventiebox vind je verschillende combinaties van dit soort brandpreventieproducten, zodat je in één keer klaar bent voor je woning.

Stille sluipmoordenaar

Een belangrijke aanvulling op bovenstaande brandpreventieproducten is de koolmonoxidemelder. Koolmonoxide is een kleurloos en reukloos gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld hout, aardgas en kool. Het wordt niet voor niets een stille sluipmoordenaar genoemd; je merkt het gas niet op, maar bij ernstige vergiftiging kun je eraan overlijden. Hang dus ook op elke verdieping van je huis een koolmonoxidemelder!

Het is nooit leuk om na te denken over gevaarlijke situaties zoals een brand. Maar met de juiste brandpreventie kun je schade aan je woning én de gezondheid van jou en je gezin voorkomen. Een kleine moeite die je veel, heel veel oplevert!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide