1294
Brandveiligheid in huis
Gepubliceerd: 15-02-2022

Jaarlijks zijn er duizenden woningbranden, vaak ontstaan tijdens het koken of door elektrische apparaten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken: geen brandbare spullen bij het fornuis, regelmatig het filter van je droger schoonmaken en een rookmelder ophangen zijn voor de hand liggende maatregelen. Wat zijn minder zichtbare risico’s? En, als het misgaat, hoe beperk je de schade of het verlies van waardevolle spullen?

Snoeren en slangen

Om de kans op brand kleiner te maken, is het goed om af en toe te controleren of alle snoeren en slangen in huis nog in orde zijn. Wat is bijvoorbeeld de staat van de gasslang? Controleer deze regelmatig op schade en vernieuw een gasslang na vijftien jaar.

Check daarnaast regelmatig de aansluitingen van de wasmachine. Als er waterschade ontstaat, is de kans op kortsluiting, en dus brand, groter.

inspiratiebrochures1.png

Snoeren van elektrische apparaten kunnen beschadigen; controleer ze en leg ze nooit onder een vloerkleed of mat. Als je apparaten langer niet gebruikt, kun je het beste de stekker zolang uit het stopcontact halen.

Als er wel brand uitbreekt

Zoals genoemd, een rookmelder is essentieel en kan je leven redden als er ’s nachts brand uitbreekt. In je slaap ruik je niets, een alarm hoor je wel, en een rookmelder kan je op tijd waarschuwen. Vooraf bedachte vluchtroutes helpen om sneller naar buiten te kunnen.

Waardevolle documenten

Waardevolle documenten of bestanden kun je bij brand niet eerst verzamelen om mee naar buiten te nemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je ze op een plek bewaart die er zo lang mogelijk voor zorgt dat ze intact blijven. Zo zijn er brandwerende kluizen die tot 120 minuten brandwerend zijn. Er zijn veel varianten beschikbaar, en welke je nodig hebt, hangt af van wat je erin bewaart. Papier kan bijvoorbeeld een hogere temperatuur verdragen dan USB-sticks of harde schijven. Voor dit soort apparaten zijn er aparte datakluizen beschikbaar.

Een onbrandbaar plafond

Als een plafond van kunststof materiaal brandt, komen er giftige stoffen vrij. Daarnaast kunnen bepaalde soorten plafonds de brand versnellen. Een plafond van onbrandbaar materiaal is daarom het veiligst.

Door het huis regelmatig na te lopen op beschadigde snoeren en slangen en elektrische apparaten veilig te gebruiken kun je het risico op brand inperken. Zorg daarnaast voor een rookmelder, vluchtroutes en een veilige plaats voor waardevolle spullen, en je bent goed op weg met het brandveiliger maken van je huis.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide