91

Als je gekozen hebt om je woning te verbouwen is het tijd om na te denken over de financiering. Uiteraard heb jij al een budget in gedachten en is het nu tijd om te kijken hoe je dat financieel voor elkaar gaat krijgen. Neem hiervoor de tijd, overhaasten kan tot onnodige problemen leiden. Als je de onderstaande tips toepast, komt het wel goed.

 

1. Financier nooit te krap

Uiteraard wil je een uitbouw die perfect voldoet aan jouw wensen. Uit diverse offertes kies jij de beste en op basis daarvan ga je een financiering aan. Maar ook bij de beste aannemer kan er meerwerk ontstaan en wellicht wil jij tijdens de werkzaamheden toch iets anders geregeld hebben. Als jouw financiering geen enkele ruimte biedt, moet je misschien tijdens de verbouwing bezuinigen. Dat gaat altijd ten koste van kwaliteit en wensen. Houd rekening met een extra uitgave van 5% boven je budget.

2. Spaargeld

Als je de luxe hebt van een spaarrekening die je kunt gebruiken voor een verbouwing, is het nu het juiste moment. De rente op een spaarrekening is vrijwel nihil, terwijl inflatie en belasting ieder jaar aan de waarde van je gespaarde euro’s knabbelen. Maak wel een zorgvuldige afweging welk bedrag je kunt gebruiken zonder een noodzakelijke reserve aan te tasten. Het is altijd prettig om ook onverwachte uitgaven te kunnen opvangen.

3. Bitcoin

De laatste maanden lijkt de bitcoin koers alleen maar te stijgen. Waar op een spaarrekening de vergoeding nihil is, heeft de waarde van deze cryptomunt forse sprongen gemaakt. Het is een optie om te beleggen in de bitcoin om wat extra ruimte te realiseren voor je verbouwing. Hou er rekening mee dat je bij beleggen (een deel van) je inleg kan verliezen. Volg in ieder geval het BTC nieuws om op de hoogte te zijn van de koers. Maak een goede afweging en zet nooit alles op een kaart.

4. Aanvullende hypotheek

De rente op de hypotheekmarkt daalt nog steeds, zij het langzaam, omdat een dieptepunt lijkt te zijn bereikt. Als het mogelijk is in jouw situatie, denk dan aan een aanvullende hypotheek als optie om de uitbouw te financieren. Hou hierbij wel rekening met een aantal zaken. In de eerste plaats moet je kunnen aantonen met facturen dat de aanvullende hypotheek is aangewend voor een uitbouw om de rente fiscaal aftrekbaar te maken. Als jij een deel besteedt aan het interieur of andere zaken die niet direct met de verbouwing te maken hebben, is daar geen aftrek voor mogelijk. Voor een aanvullende hypotheek moet je ook naar een notaris toe. Hou ook rekening met die kosten.

5. Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is uiteraard ook een optie in een tijd dat de rente laag. Hierbij is het van belang dat je goed bepaalt welke financiële ruimte er is voor aflossing en rente. Beoordeel het totale plaatje, inclusief bijkomende kosten. Ga niet over één nacht ijs of kies meteen voor je huisbankier. Op een vergelijkingssite kan je vaak zonder veel moeite een leningverstrekker vinden die past in jouw plaatje. Ook hier zijn fiscale mogelijkheden waarbij een notaris je kan adviseren.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw woonfavorieten bij onze partners