1464
Badkamer wastafels

De wastafel is misschien wel het meest veelzijdige element van de badkamer. Ons totale mooi-maak-ritueel speelt zich af voor de wastafel: wassen, tanden poetsen, make-uppen en scheren. Het gebeurt allemaal bij de wastafel.

Wastafels zijn dankbaar materiaal in de handen van Designers. Die goochelen er op los met aparte combinaties van - in eerste instantie - niet bepaald voor de hand liggende materialen. Eigenzinnige combis van aardewerk en blinkend roestvrijstaal (rvs) of een porseleinen waskom op een houten tafelblad zijn allang geen uitzondering meer. De wastafel staat overigens niet meer per definitie op een wastafelzuil, maar hangt steeds vaker aan de muur of is op een handige manier geïntegreerd in een badmeubel.

Eigentijds
De traditionele wastafelzuil met de klassieke rechthoekige wastafel is nog altijd in trek. Betrekkelijk nieuw zijn de zwevende opstellingen waarbij de ophangconstructie in de muur, of in een voorzetwand is weggewerkt. Het resultaat is een look die puur, eenvoudig en ruimtebesparend is. Eén van de opvallendste wastafel opstellingen is misschien wel deze: een enkele houten plank, met daarop een geheel of gedeeltelijk vrijstaande waskom van porselein of natuursteen. De kraanuitloop staat los van de waskom of komt direct uit de muur.

Optima Forma
De vorm van de wasbak is sfeerbepalend. Een ronde vorm staat voor geborgenheid en heelheid. Een rechthoekige, tweepersoons wasbak heeft niet alleen een chique uitstraling, maar is tevens ideaal voor spitsuursituaties bij een gezin met kinderen. Maar er is meer: wat te denken van een wastafel in een handige en ruimtebesparende driehoeksvorm die prima past in de hoek van een kleine badkamer?

Materiaal
Wastafels worden van oudsher gemaakt van keramiek. Meestal is het keramiek wat vandaag de dag wordt geproduceerd behandeld met een kalkwerende laag. Hierdoor heeft u langer plezier heeft van uw wastafel. Hout is overigens geen taboe meer voor de wastafel. Om het vocht buiten te houden wordt het eerst waterbestendig gemaakt en daarna afgelakt. Terug van weggeweest is het eeuwenoude materiaal terrazzo dat bestaat uit marmerkorrels of scherven die in cement of klei zijn gedrukt. Een terrazzo wastafel heeft een klassieke uitstraling en geeft uw badkamer een vleugje Italiaanse allure.

Inventieve afvoer
De traditionele afvoer wordt in design wastafels steeds vaker vervangen door een simpele afvoerspleet op het laagste punt. Maar ook dit gegeven is alweer voorbijgestreefd door een inventieve oplossing. De afvoer in de modernste modellen is onzichtbaar gemaakt door een plateau dat dienst doet als soort dubbele bodem, waaronder het water kan wegstromen.

Bron: Uw badkamer. 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners