3418
Limited Edition wastafelmeubel van Alape
Gepubliceerd: 12-06-2018

In 2016 introduceerde Alape «Folio»: een innovatief wastafelmeubel, waarbij het geglazuurde staal van 3 mm dik zich exact om het wastafelmeubel heen vouwt en dit als een flinterdun blad ommantelt. Zo werd «Folio» de voortrekker van nieuwe mogelijkheden tot vormgeving. Met «Folio Edition Q» brengt Alape een buitengewoon product op de markt: een wastafelmeubel in Limited Edition uitvoering, vervaardigd uit het gladde, absoluut perfecte geglazuurde staal gecombineerd met robuust oud hout, afkomstig uit oude Duitse vakwerkhuizen.

 

Limited Edition – 500 stuks
«Folio Edition Q» is geproduceerd in een gelimiteerde oplage van 500 stuks. Immers de grondstof is gelimiteerd, daar het minimaal 100 jaar oud eikenhout uit voormalige vakwerkhuizen betreft. In de naamgeving is dit ook terug te vinden. De ‘Q’ staat voor het Latijnse woord ‘Quercus’, wat eik betekent. Dat elk stuk uniek is, is ook terug te vinden in het certificaat van echtheid; elk meubel draagt aan de binnenzijde van het ladefront het Alape logo en het opeenvolgende nummer van het huidige model.

Alape_Set_01B_Folio_Upcycling_Close_Up_035.png

Upcycling
Elk wastafelmeubel uit de «Folio Edition Q» serie is bijzonder in zijn soort. Het rauwe, warme en karakteristieke hout herbergt, in contrast met het gladde en filigraan geglazuurde staal, een rijke historie, die aan de kleur en de structuur van het eikenhout kan worden afgelezen. Middels ‘Upcycling’ biedt Alape op exclusieve wijze een esthetisch, uniek nieuw product aan. De basis voor de ‘Upcycling’ is, dat bovenop de verlenging van de levenscyclus – zoals bijvoorbeeld het geval is bij klassieke recycling – er een opwaardering van het product heeft plaatsgevonden. In een uitgekiend productieproces worden van het oude eikenhout individueel geprepareerde meubelfronten gemaakt, die zich harmonisch in het wastafelmeubel voegen. Zowel optisch als qua tastzin vormen deze een spannend contrast met het homogene oppervlak van het geglazuurde staal.

Alape_Set_01B_Folio_Upcycling_Close_Up_020.png

Voor het front van «Folio Edition Q» gebruikt Alape uitsluitend gecontroleerd eikenhout, dat voornamelijk uit de regio Oldenburg in Noord-Duitsland afkomstig is en daar vroeger voor historisch vakwerk is gebruikt. Het hout is altijd als bouwmateriaal gebruikt, omdat het natuurlijke eigenschappen combineert met creatieve speelruimte. Juist deze eigenschappen maken het een ideale grondstof om aan het einde van zijn levenscyclus opnieuw vorm te geven in een upcycled product.

Echter, voordat het waardevolle eikenhout voor de fronten van «Folio Edition Q» kan worden gebruikt, is er veel werk nodig. Ten eerste wordt het hout gesorteerd op geschiktheid; het voor de fronten geselecteerde hout wordt schoongemaakt en ontdaan van spijkers en pennen. Daarna vindt een thermische behandeling plaats. Vervolgens wordt het hout op maat gezaagd en geborsteld, dan samengeperst met multiplex van ca. negen millimeter dik, waardoor voorkomen wordt, dat het hout later kromtrekt. De onderlaag bestaat weer uit oud hout, dat in tegenstelling tot de bovenlaag geschuurd wordt. Nu wordt het materiaal op maat gezaagd tot het uiteindelijke front en worden eventueel uitstekende splinters en defecten in het oppervlak verwijderd. Ter verzegeling worden de fronten tweemaal met harde wasolie behandeld. Nu kan het front worden vastgeschroefd op de binnenlade van het wastafelmeubel. Aan het einde van het fabricageproces krijgt iedere ‘masterpiece’ aan de binnenzijde van de lade een brandmerk met het Alape logo en het lopende nummer van het gelimiteerde product. «Folio Edition Q» is in ieder opzicht een unicaat, waarvan de echtheid wordt bevestigd door een meegeleverd certificaat.

Alape_FolioQ_05.png

Door deze afzonderlijke stappen, creëert Alape in alle opzichten een geheel nieuw product. De visuele en tactiele functies, als de geschiedenis en het karakter van het product, worden op een unieke manier behouden. Dit creëert een echt ‘meesterwerk’, dat onnavolgbaar is in zijn soort!

«Folio Edition Q» is verkrijgbaar in twee diepten – 450 mm voor wandkranen en 500 mm voor staande kranen – en een breedte van 1.000 mm. De waskom is in het midden geplaatst. «Folio Edition Q» bezit geen overloop en is voorzien van een wit geglazuurde afdekkap.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide