3017
Een wastafel kiezen

De wastafel is veruit het meest gebruikte product in de badkamer. We gebruiken de wastafel voor de snelle wasbeurt, om onze tanden te poetsen of voor de traditionele scheerbeurt. Wastafels zijn tegenwoordig in ontzettend veel kleuren, afmetingen, materialen en vormen verkrijgbaar. Van natuursteen tot hout en van ronde vormen tot strakke rechte lijnen. Voor elke badkamerstijl is er wel een passende wastafel te vinden.

De plaats van de wastafel bepalen.
Ga je je badkamer verbouwen of een hele nieuwe badkamer plaatsen dan is het goed om vooraf na te denken waar je de wastafel wilt plaatsen. Wil je een standaard wastafel plaatsen die je zo aan de muur hangt of wil je de wastafel in een hoek plaatsen. Daarnaast kan je nog kiezen voor een inbouw, een onderbouw of een voorbouw wastafel.

Het verschil tussen een inbouw, onderbouw of voorbouw wastafel is hoe de wastafel gemonteerd in een wastafelmeubel. Bij inbouw wastafels hangt de wastafel als het ware in een uitsparing in het wastafelmeubel. Een nadeel bij deze installatie is dat er vaak een rand over de uitsparing heen zit waar gemakkelijk vocht, vuill en bacteriën achterblijven. Bij een onderbouw wastafel wordt onder de opening in het wastafelmeubel de wastafel gelijmd. Hier is geen overhangende rand aanwezig wat de hygiëne ten goede komt. Bij een voorbouw wastafel wordt de wastafel aan de muur vast gemaakt en ondersteund met twee poten.

hendersmagazinebanner.png

Materialen

Keramiek
De meest gebruikte wastafels zijn de keramische ronde modellen. Deze zijn sterk en krasvast en voorzien van een glazuurlaagje waardoor de wastafel lang mooi blijft. Een keramieke wastafel is goed schoon te houden en de ronde vorm is uit ergonomisch oogpunt heel fijn omdat je je niet aan scherpe punten kan stoten.

Graniet
Wil je een stijlvolle natuursteen wastafel dan zou je kunnen kiezen voor graniet. Een wastafel van graniet geeft een natuurlijke robuuste en stijlvolle uitstraling. Graniet is kras en stootvast maar heeft wel onderhoud nodig. Omdat graniet wat poreuzer is als keramiek zal je de granieten wastafel zeker 1 keer per jaar moeten impregneren. Ook moet je bij graniet goed opletten welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Schuurmiddelen kunnen de toplaag beschadigen waardoor er vlekken en doffe plekken kunnen ontstaan.

RVS
Waar we in de keuken veelal het materiaal RVS tegen komen bij spoelbakken zien we wastafels van RVS ook steeds meer in de badkamer verschijnen. Vooral de ronde kommen zijn populair. RVS is een sterk materiaal, duurzaam en kan goed overweg met verschillende schoonmaakmiddelen. Het nadeel van RVS is dat je vlekken en krassen snel ziet. Er is speciale RVS poets verkrijgbaar om je RVS wastafel weer op en top te laten glimmen.

Kunststof
Een nieuwe soort kunststof dat steeds vaker gebruikt wordt voor de wastafel is Solid Surface, een innovatieve kunststof die zeer hygiënisch en duurzaam is Wastafels van Solid Surface hebben een natuurstenen uitstraling en worden veel toegepast in strakke design badkamers. Solid Surface behoeft bijna geen onderhoud of schoonmaak.

Naast de bovengenoemde materialen zijn er ook wastafels verkrijgbaar in glas, koper, hout of beton. Belangrijk bij de keus van het materiaal is goed te letten op het schoonmaakgemak, de duurzaamheid en de bestendigheid tegen verschillende soorten schoonmaak en chemische middelen.

Vorm

Ben je eruit in welk materiaal je je wastafel wenst dan mag je ook nog gaan nadenken over de vorm van je wastafel. Wil je een ronde, vierkante, asymmetrische, platte of juist diepe wastafel? Er is keuze genoeg. Het is maar net de sfeer waar je voor kiest. Klassiek, nostalgisch, minimalistisch of wil je juist een hele hippe waskom. Elke vorm heeft zo zijn voor en nadelen. Een vierkante wastafel is wat lastiger te reinigen dan een ronde wastafel. In de hoekjes blijft gemakkelijk vuil zitten. Ben je iemand die graag spettert aan de wastafel dan is een minimalistisch plat model misschien niet de beste keuze.

Laat je bij de keuze van een wastafel niet alleen leiden door het uiterlijk van de wastafel maar kijk ook zeker naar de praktische kant.

 

hendersmagazinebanner.png

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners