Er is een enorm groot aanbod in thuissaunas. Van een kleine éénpersoons sauna tot en met een royale gezinssauna. Bovendien is er nogal wat verschil in materialen, uitvoeringen en prijzen. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een sauna?

Een sauna kan vrijwel overal geplaatst worden: in de badkamer, maar ook op zolder, in de garage, de kelder, de logeerkamer, of in de tuin. Veel ruimte is er in principe niet nodig. Er zijn hele kleine (zit)modellen die slechts ruimte van één vierkante meter nodig hebben. Wie wil kunnen liggen, moet rekenen op een minimale afmeting van 2 bij 2 meter. Voor een gezinssauna is natuurlijk meer ruimte nodig. Er zijn kant-en-klare modellen, maar ook bouwpakketten met pasklare onderdelen.

Elektriciteit
Voor de installatie is de enige voorwaarde dat er een stopcontact aanwezig is. Bij saunas met een inhoud van meer dan 4,5 kubieke meter, is krachtstroom vereist. Wie de sauna zelf wil bouwen doet er verstandig aan zich goed te laten adviseren over de vereiste ventilatie en elektrische aansluitingen. Het aansluiten van de oven en de verlichting moet altijd gebeuren door een erkende installateur.

Water
De werking van de sauna stoelt op de wisselwerking van warme droge lucht en afkoeling. In de buurt van sauna moet dus een wateraansluiting zijn. Wanneer de sauna in de badkamer wordt geïnstalleerd is aan die voorwaarde natuurlijk voldaan. Het afkoelen kan gebeuren onder de douche.

Andere mogelijkheden voor de afkoelfase zijn een eenvoudige slang, een waterval- of stortdouche of een dompelton. Wie de sauna in de badkamer wil plaatsen moet wel zorgen voor een goede ventilatie. De sauna is tenslotte een droge, houten cabine, terwijl de badkamer een vochtige ruimte is. Goede ventilatie is dus een must.

Panelen of massief?
Er zijn saunas die zijn opgebouwd uit massief hout en saunas die zijn gemaakt van panelen met isolatielaag. De keuze tussen de twee mogelijkheden is heel persoonlijk. De panelensauna wordt opgebouwd uit sandwichpanelen met daartussen een isolatielaag en een dampscherm. Een massieve sauna bestaat rondom uit houten balken en hebben een oorspronkelijk karakter. Fervente saunagangers hebben vaak een voorkeur voor de massieve sauna vanwege het milde saunaklimaat en de volle rijke geur van massief hout. Massief hout heeft direct invloed op het klimaat in uw sauna. Hout is een natuurproduct en ademt. De massieve sauna slaat de warmte op en geeft die weer langzaam aan de ruimte af. Het nadeel is dat de sauna zwaarder is, meer ruimte in beslag neemt en langere tijd nodig heeft om op te warmen dan de panelensauna. Panelensaunas warmen zijn sneller op temperatuur, zijn snel op te bouwen en zijn compacter. De meest

gebruikte houtsoorten voor saunas zijn Nordische Fichte, Kiefer, Hemlock, Red Cedar en Abachihout. Abachi heeft zeer lage warmtegeleiding en splintert niet. Het wordt daarom vaak in voor de zit- en ligbanken gebruikt, voor een aangenaam zit- of ligcomfort.

Kachel - elektrisch, hout of gas
Een belangrijke voorwaarde voor een goed klimaat in uw sauna is een goede kachel. Deze vormt het hart van uw sauna en bepaalt de temperatuur en de luchtvochtigheid. Een sauna kan verwarmd worden door middel van gas, elektriciteit of hout. De meeste saunas zijn voorzien van een elektrische saunakachel. De capaciteit van de kachel moet vanzelfsprekend afgestemd zijn op de grootte van de sauna, voor een goed saunaklimaat. De traditionele, houtgestookte saunakachel is een rustieke warmtebron met een hoge stralingswarmte en een optimaal comfort. Het steenreservoir moet regelmatig worden overgoten met water om stoomontwikkeling te krijgen. Sommige kachels hebben een aparte geurverdeler voor verse of gedroogde kruiden. Elektrische kachels kunnen eventueel onder de ligbanken ingebouwd worden en zijn voorzien van een elektronische temperatuurregeling, een tijdschakelaar en een sproei-installatie. Er zijn ook elektrische saunakachels met een ingenieuze stoomgenerator. Daarmee kunt u vele klimaten in uw sauna creëren; de normale traditionele droge sauna en een saunabad met lage temperaturen, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Op een schaaltje kan water met een kruidenconcentraat worden gegoten. Gasgestookte saunakachels worden vooral gebruikt in professionele saunacabines. Gezien de hoge kosten voor aanschaf en installatie worden ze voor de thuissauna zelden gekozen.

Ook leuk om te lezen