Duravit

Bubbelen staat garant voor eigentijds badplezier Lekker wegzakken in een warm bad is een weldaad. Genieten van een bubbelbad doet daar nog een schepje bovenop. Het warme water en de bubbels verkwikken, masseren en ontspannen het lichaam zeer geleidelijk. Spieren komen tot rust, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de huid wordt geprikkeld. En u kunt het daarbij net zo geriefelijk maken als u wilt: met een lekker glaasje erbij, een boek of een tijdschrift, of met zwoele muziek op de achtergrond.

Twee systemen
Er is een aantal termen in omloop als we het over bubbelen hebben. Bubbelbad, whirlpool en jacuzzi (is eigenlijk merknaam) zijn de meest voorkomende. In principe zijn er maar twee soorten bubbelbaden: baden met het hydrosysteem (water) en baden met het spasysteem (lucht). Bij het hydrosysteem wordt een deel van het water uit het bad weggezogen en rondgepompt via een buizenstelsel. Via diverse inspuitjets wordt het water vervolgens onder (hoge) druk op het lichaam gespoten. In het spasysteem spuiten sproeiers (met behulp van een luchtpomp) lucht die van buitenaf wordt aangezogen in het water, waardoor dit gaat borrelen. Bij de meeste merken kunt u het hydrosysteem en spasysteem ook combineren in een bad, waardoor u zelf bepaald, op het moment dat u in bad zit, waar u het meeste zin in heeft. Optimaal genieten dus.

Hygiëne
Ter voorkoming van vorming van vuil en bacteriën (zoals de legionella) in de leidingen van uw massagesysteem is het belangrijk dat u een systeem kiest waarbij de leidingen volledig leeg lopen na het gebruik van het bad waardoor de vorming van restwater wordt voorkomen. Kies bij voorkeur een luchtsysteem waarbij de luchtjets in de bodem voorzien zijn van terugslagklepjes. Let bij de keuze van het watersysteem erop dat het water bij voorkeur via de afvoer wordt aangezogen door de pomp. Omdat de afvoer het laagste punt is van het bad, kan het water hierdoor het beste weglopen. De terugslagklepjes en de bodemaanzuiging zorgen er ook voor dat u tijdens het inschakelen van het systeem niet verast wordt door koud badwater van uw voorganger. Uw systeem dient u periodiek te reinigen met een speciale whirlpoolreininger.

Hydromassage
Voor mensen met rug-, spier- en gewrichtspijnen is een massagebad van harte aan te bevelen. Ook mensen die problemen hebben met de bloeddoorstroming, spataderen en cellulitis kunnen gebaad zijn met een massagebad. Let daarbij op dat u kiest voor een watermassagesysteem (hydromassage). Een spasysteem (lucht) werkt ontspannend en is goed tegen stress, maar masseert niet! Ga bij de aanschaf van een hydromassagesysteem niet overhaast te werk. Ga bij voorkeur even in het bad van uw keuze zitten en verzeker u ervan dat de stralen die uit de waterjets komen ook daadwerkelijk uw lichaam op de juiste plek raken. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw onderrug, is het dus essentieel dat die plek wordt gemasseerd. Aangezien uw benen vaak vlak op de bodem van het bad liggen, is het belangrijk dat de waterjets zo laag mogelijk in het bad zijn geplaatst, anders vormen de jets een leuk schouwspel, maar masseren doet ze niet.

Proefbubbelen
Als u de aanschaf van een bubbelbad overweegt, is het verstandig eerst een "proefrit" te maken. Vaak vergt de aanschaf van een goed systeem een hele investering waar u toch zeker zon 15 jaar van wenst te genieten. Veel speciaalzaken beschikken over testruimtes of kunnen u doorverwijzen naar een van hun leveranciers waar u vrijblijvend verschillende systemen met elkaar kunt vergelijken en vervolgens een goede keuze kunt maken.

Bron: Vereniging Comfortabel wonen

Ook leuk om te lezen