8431
Lekkages opsporen in de badkamer
Gepubliceerd: 19-03-2020 Laatste update: 10-10-2022

Voorkom waterschade in de badkamer, door lekkages in een vroeg stadium op te sporen. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor lekkages in de badkamer aan te wijzen. Denk bijvoorbeeld aan leidingstukken die niet goed op elkaar aansluiten. Als gevolg hiervan ontstaat er speling tussen de elementen, waarlangs water uit de leidingen kan sijpelen. Ook kan het voorkomen dat sanitaire voorzieningen niet op de juiste wijze op een afvoer worden aangesloten. Net als bij het verkeerd aanleggen van leidingen, zal er hierdoor speling ontstaan. Er zijn verschillende manieren om de bron van lekkages op te sporen. In dit artikel zetten we ze op een rijtje!

 

Een lekdetectie uit laten voeren in de badkamer

Het opsporen van een lekkage werd in het verleden vaak met veel hak- en breekwerk gedaan. In die zin, dat muren moesten worden opengehaald om tot de kern van het probleem te komen. Lang niet altijd werd de bron van lekkages gevonden. Tegenwoordig gaat dit op een efficiëntere wijze: met een lekdetectie. Bij een lekdetectie wordt geen hak- en breekwerk uitgevoerd. Men maakt gebruik van verschillende professionele hulpmiddelen, waarmee de bron van een lekkage gelokaliseerd kan worden. Pas op het moment dat de bron gevonden is, zal de muur opengebroken worden. De kans dat dit op een verkeerde plek gebeurt is hierdoor minimaal.

Lekdetectie met een thermografische camera

Een van de hulpmiddelen die bij een lekdetectie gebruikt kan worden is een thermografische camera. Dit type camera meet de verschillen in de temperatuur binnen en rondom leidingen. Het vocht wat uit een warmwaterleiding sijpelt zal snel afkoelen. Dit is zichtbaar op de thermografische camera, waarmee de bron van de lekkage relatief eenvoudig achterhaald kan worden. Het gebruik van een thermografische camera werkt minder goed bij leidingen waar enkel koud water doorheen stroomt. Het verschil in temperatuur tussen het water in en buiten een leiding zal in zo’n geval erg klein zijn.

Het gebruik van ultrasone trillingen bij lekkages

Naast een thermografische camera kunnen ultrasone trillingen worden ingezet. Bij ultrasone trillingen wordt gekeken naar de tijd tussen het zenden van de trilling en het ontvangen van de weerkaatsing hiervan. Het tijdsverschil verklapt waar de bron zich bevindt. Dit type lekdetectie kan zowel bij leidingen met warm, als bij leidingen met koud water worden ingezet. Nadat de lekdetectie is uitgevoerd zal in veel gevallen een uitgebreid rapport worden opgesteld. De organisatie die de lekdetectie voor u uitvoert zorgt doorgaans niet voor het verhelpen van de lekkage zelf. U kunt het opgestelde rapport aan een loodgieter overhandigen, om de lekkage op te lossen.

Tip: zoek vooraf uit of u de kosten voor het laten uitvoeren van een lekdetectie vergoed kunt krijgen via de verzekeraar! Zo hoeft het opsporen van de bron van lekkages in de badkamer helemaal niet duur te zijn. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide