1181
Badkamerkranen

Een mooie kraan geeft een badkamer net dat beetje meer. Sommige kranen zijn ware kunstwerkjes die uitblinken in techniek en vormgeving!

Eengreeps of tweegreeps?
De eengreepsmengkranen zijn makkelijk te bedienen. Helaas verbruiken ze vaak meer warm water omdat de hendel in de centrale positie gemengd water geeft. Traditionele tweegreeps-mengkranen ondervangen dit probleem.

Thermostaatkraan
Dit type mengkraan biedt het meeste comfort. Dankzij de thermostaat is een constante waterdruk en temperatuur gewaarborgd. De kraan is waterbesparend, want de juiste mengverhouding hoeft u maar één keer in te stellen. Een veiligheidvergrendeling zorgt ervoor dat kleine kinderen de kraan niet zo snel boven de 38ºC kunnen draaien. Sommige exemplaren beschikken zelfs over een warmwatertoevoer die is omsloten door koud water. Op deze manier wordt de kraan nooit warmer als het water dat eruit komt.

badkamertrends-2024-bannerip.png

Inbouwkraan
De kraan die uit de muur lijkt te komen. Alleen de kraanuitloop en de hendel zijn zichtbaar. Het sifon is onzichtbaar weggewerkt in de muur of een voorzetwand. Stilistisch mooi en ruimtesparend tegelijk.

Weetjes en tips van de kranenspecialist:
Let erop dat de uitloop van de kraan lang en hoog genoeg is om gemakkelijk de handen en het gezicht te kunnen wassen. Uiteraard geldt deze stelregel niet voor een badkraan.

Een kraan is nooit onderhoudsvrij. Na een periode van 5 tot 10 jaar zijn er altijd onderdelen die vervangen moeten worden. De onderdelen voor het type kraan moeten dan nog wel te verkrijgen zijn. Kies daarom liever voor een duurzaam merk en niet voor een eendagsvlieg.

Het draai-element van een kraan is meestal van keramiek gemaakt. Keramiek is minder kalkgevoelig dan het traditionele kraanrubbertje. Hierdoor gaat de kraan een stuk langer mee. Ook hoeft u bij een keramisch element de kraan niet zo veel slagen te draaien voordat hij volledig open staat.

Sanitair waarbij het kraanhuis is verborgen in de wand is stilistisch een goede keuze. Bij nieuwbouw en renovatie moet de loodgieter de leidingen voor gebruik altijd eerst spoelen. De kans is anders groot dat er restjes soldeer en ander (bouw)vuil in de leidingen achterblijven waardoor het binnenwerk beschadigt.

Nog een laatste tip: Haal om de paar dagen even een vochtig doekje over uw kranen, dit is nog altijd de beste remedie tegen kalkaanslag!

Waterbesparende kranen
Nieuwe typen eengreeps mengkranen mengen van rechts tot midden geen warm water bij waardoor er minder water wordt gebruikt. Ze hebben soms ook een spaarknop ingebouwd.

Gebarentaal
Sommige kranen reageren direct wanneer u er u handen voor houdt. Deze zogenaamde sensorkranen werden tot voor kort meestal toegepast in een professionele werkomgeving zoals de horeca en de gezondheidszorg. De laatste jaren echter, vinden we deze kraan steeds vaker terug in de badkamer. En dat is niet zo gek, want buiten het bedieningsgemak is de hygiënefactor een veelgehoord argument om voor dit type kraan te kiezen.

Lichtend voorbeeld
Blauw of rood licht wat aangeeft of de kraan warm of koud water geeft, dat is het nieuwste op kranengebied. Met behulp van deze LED-techniek wordt het nuttige handen wassen nu ook een visueel aantrekkelijk ritueel.

KIWA
De huidige generatie kranen, douchekoppen is vaak al standaard voorzien van waterbesparende voorzieningen, maar echt zekerheid hierover heeft u alleen als de apparatuur het KIWA Keurmerk Laag Verbruik heeft. Verwarrend is dat niet alle fabrikanten dit keurmerk aanvragen, zodat voorzieningen zonder keurmerk soms net zo zuinig zijn.

Bron: Uw badkamer. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners